> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Když v Číně, tak čínsky

 

Hradecký chlapecký sbor Boni pueri nahrál nové album České hudební klenoty a nyní odlétá do Šanghaje, kde vystoupí také na světové výstavě EXPO 2010. A zpívat bude i čínsky.
 
HRADEC KRÁLOVÉ Pozvání přišlo od čínského ministerstva kultury. Třicet „dobrých chlapců“ se sbormistrem Pavlem Horákem a s díly českých a světových mistrů míří hlavně na Shanhai International Arts Festival.
Tamní turné už avizoval deník Shanghai Daily v článku Světové hvězdy na festivalu, který vedle Boni pueri postavil Liverpool Philharmonic Orchestru nebo Stuttgarter Kammerorchester.
„V Šanghaji budeme koncertovat se sbory celého světa. Zajímavé je, že část repertoáru jsme na přání organizátorů nacvičili v čínštině. Náměstek ministryně kultury Číny projevil na naší schůzce zájem o skladby Antonína Dvořáka a pozval kluky také na prohlídku čínské školy. Kluci budou mít v Šanghaji maximální komfort, ubytováni budeme v nejlepších hotelích. Zúčastníme se také mezinárodní konference s manažery festivalu i ostatních uměleckých těles z celého světa, třeba z Belgie, Irska, Francie, Švédska, Austrálie, Singapuru, Nového Zélandu a Japonska. Myslím, že opravdovým zážitkem bude pro kluky vystoupení na EXPO,“ říká sbormistr a umělecký šéf Pavel Horák.
Generální komisař Pavel Stehlík přislíbil sboru volné vstupenky. „Tak se těšíme, že budeme moci navštívit nejen náš pavilon, který je prý návštěvníky přímo v obležení, ale i další expozice. Celé turné se může uskutečnit jen díky velké finanční podpoře města Hradec Králové, ministerstva kultury a Královéhradeckého a Pardubického kraje. Máme radost, že pro státní instituce jsou Boni pueri stabilní značkou, kterou vždy rády podpoří,“ uvádí Pavel Horák.
Sbor se z Číny, kam veze zbrusu nové album Czech Music Jewels -České hudební klenoty, průřez repertoárem asijských turné, vrátí na začátku října. Druhá koncertní skupina se sbormistrem Jakubem Martincem se v listopadu vydá do Polska na 9. mezinárodní festival chlapeckých sborů.
 
Vánoce v Koreji
 
A 25. listopadu odlétají Boni pueri do Japonska a Koreje.
„Jde o tradiční profesionální turné, už čtvrté. S dvaatřiceti chlapci navštívíme města Tokio, Fukuoka, Koto i naše přátele z Inami, se kterými jsme se potkali loni v Hradci Králové. Z Japonska cestujeme do Koreje, kde budeme koncertovat v nejlepších sálech. A budeme tam trávit i Štědrý den,“ uvádí Horák. Návrat bude až 27. prosince.
Martincova parta zas adventní čas stráví ve Španělsku, kde v Barceloně či Granadě uvede se souborem Musica Bohemica Jaroslava Krčka Händelova Mesiáše. Mezi cestování se vejde také natáčení vánočního alba s Lucií Bílou a k němu společné turné.
Základní umělecká škola Boni pueri letos začíná pátý rok. „Musím říci, že nás velmi těší, jak stabilní instituci jsme během prvních pěti let vybudovali. Byli jsme první školou tohoto typu v České republice, proto bylo vše mnohem složitější, mnoho lidí mne a kolegu Martince považovalo za snílky. Důraz klademe na kvalitu a profesionalitu celého pedagogického týmu i servisu školy. Lidé, kteří u nás pracují, skvěle ovládají kantorské řemeslo, orientují se v uměleckém světě, mají zkušenosti s řízením škol, denní agendou i financemi a mohu se na ně spolehnout. Jako ředitel školy si nemohu více přát,“ usmívá se Pavel Horák
Boni peuri v první půlce letošního roku zpívali ve Vatikánu a byli součástí monstrózního projektu Mahler Gala v norsko-české koprodukci.

Petr Mareček - MF DNES (23. 9. 2010)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout