> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Filharmonie slibuje Bernsteina, Mozarta, romantiky i modernu

Třiatřicátá sezona královéhradecké Filharmonie bude mít v září symbolickou předehru, večer věnovaný osmdesátinám emeritního šéfdirigenta Františka Vajnara. Jeho nástupce Ondřej Kukal pak uvede Suka, Dvořáka, Mozarta i Voříška. Mezi hosty se objeví Soňa Červená, Iva Bittová, José Miguel Rodilla, Lukáš Vondráček či Lubomír Brabec.

HRADEC KRÁLOVÉ Nástupce profesora Vajnara je pokračovatelem nejlepších tradic české dirigentské školy. Ondřej Kukal, který se vyprofiloval rovněž jako skladatel, se zaměří na dílo Josefa Suka volbou dvojice zvukově opulentních opusů, Asraela a Pragy.

„V programech šéfdirigenta nebude chybět Dvořák a východočeský rodák Voříšek, jehož Symfonii D dur Kukal provedl v mnoha zemích světa. Vztah šéfdirigenta hradeckých filharmoniků ke klasikům Mozartovi a Beethovenovi se promítá i do zařazení Variací a fugy na Mozartovo téma od Maxe Regera, dalšího titul,kterým Filharmonie systematicky mapuje pozdně romantický symfonický repertoár,“ říká dramaturg hradeckého orchestru Marek Hrubecký.

Mezi stále vděčné události patří každoroční Silvestrovský koncert. „Letos se taktovky v originálním programu sestaveném z perlivých francouzských skladeb a anglických slavnostních a korunovačních pochodů ujme hlavní dirigent hradeckých filharmoniků Andreas Sebastian Weiser. Ten rozšíří v abonentním cyklu A řadu svých hradeckých nastudování Mahlerových symfonií o Symfonii č. 4 s andělským sopránovým sólem v -závěrečné větě. Weiser vtiskne tvář také abonentní řadě B, která přináší nejoblíbenější sólové koncerty, cellový Dvořáka, houslový a klavírní Beethovena, i symfonie, Franckovu d moll a Brahmsovu Druhou. Filharmonici v průběhu sezóny potěší také Gluckem, Haydnem, Mozartem, Mendelssohnem nebo Schumannem,“ uvádí dramaturg.

Kaddish a Soňa Červená

Obav z hudby 20. století úspěšně zbavuje hradecké publikum na pravidelných besedách před koncerty Lukáš Hurník.

„Vladimír Válek proto mohl zvolit pro svoje hostování v Hradci výběr z baletu Romeo a Julie Prokofjeva, jejž doplnil třemi částmi Mé vlasti, takže nebude chybět ani líčení osudů milostného vztahu Šárky a Ctirada. Domácí stříbro vystaví Filharmonie při provedení Bernsteinovy Symfonie č. 3 - Kaddish, role recitátora se ujme Soňa Červená, vedle ní stane na pódiu i Český chlapecký sbor Boni pueri. Koncert bude dirigovat Leoš Svárovský,“ říká Hrubecký.

Na kombinaci španělského temperamentu a francouzského citu pro barvu je postaven večer s díly Bizeta, Rodriga a Ravela a kytaristou Lubomírem Brabcem. Autentičnost nastudování posvětí dirigent José Miguel Rodilla.

Hudební fórum

Podzimní festival soudobé hudby Hudební fórum Hradec Králové letos překvapí Gershwinem, Mozartem, Bachem i renesančním Josquinem. „Každý ze čtyř koncertů totiž konfrontuje významné světové soudobé skladatele s některou minulou epochou. Festival představí českým posluchačům v sále i v celém Česku prostřednictvím přímých rozhlasových a on-line přenosů díla držitele Grawemeyerovy ceny 2009 Bretta Deana a držitele Grammy 2008 Johna Corigliana nebo v roce 2005 Pulitzerovou cenou oceněnýDruhý koncert pro orchestr Stevena Stuckyho. Záznamy koncertů z královéhradeckého festivalu přebírají i rozhlasové stanice v řadě dalších zemí světa prostřednictvím mezinárodní rozhlasové výměny EBU. Zahajovací koncert ozdobí jako sólista Lukáš Vondráček, závěrečný Gabriela Demeterová,“ slibuje dramaturg. Kontrapunkt k soustředěné prezentaci děl soudobých zahraničních skladatelů na festivalu Hudební fórum Hradec Králové tvoří volný cyklus novinek od tradičně komponujících českých skladatelů, který je rozložen do průběhu celé sezony, abonentních řad A a B i mimořádných koncertů. Nový projekt zahrnuje premiéry děl Ondřeje Kukala, Lukáše Hurníka a Jana Kučery.

Pink Floyd symfonicky

Spojení rockové, jazzové nebo romské hudby se symfonickým orchestrem nabízí abonentní řada Mezi proudy. V cyklu narušujícím obvyklé třídění na žánry si na podzim přijdou na své příznivci rockové legendy, skupiny Pink Floyd, jazzovým fanouškům udělá radost Josef Vejvoda Trio.

„Zatímco Ida Kelarová se s nespoutanou svobodou projevu dotkne kořenů romské duše, vokální duo Two Voices s Editou Adlerovou dokáže, že dva hlasy nejsou vůbec málo. Abonentní řada Opereta a muzikál sází z poloviny na Lehára a Johanna Strausse mladšího, z poloviny na dílo Andrewa Lloyda Webbera a muzikál Cikáni jdou do nebe. Abonentní cyklus Opera a balet akcentuje choreografie Šmoka, Kyliána a Zusky, o vánočních svátcích potěší Šípkovou Růženkou Čajkovského a vyvrcholí Hoffmannovými povídkami s famózním tenorem WeiLong Tao. Z bezprostředního kontaktu s divákem, z atmosféry blízkosti, kterou umí navodit lidský hlas, těží Komorní večery s GS - série kolektivních zpívaných talk show Vokálního souboru Gentlemen Singers. Hosty zpívajícího džentlmena Richarda Uhlíře budou Iva Bittová, soubor Linha Singers a finský Talla Vocal Ensemble,“ říká Hrubecký.

Rybovka a Křížová cesta

Dětem a rodičům jsou určena sváteční odpoledne. Na dívky cílí program Baletní snění, na kluky Jazzování s big bandem, hudba svádějící k pohybu však pobaví všechny.

„Počet samostatných mimořádných koncertů by vydal na dvě abonentní řady. Dvoje dirigentské kurzy pořádané ve spolupráci s curyšskou Akademií múzických umění zakončí veřejná vystoupení frekventantů. Stejně tak podporuje Filharmonie Hudební katedru Univerzity Hradec Králové, která na jaře 2011 představí za doprovodu filharmoniků své nejlepší absolventy. Světlo do srdcí vnese před Vánoci Hradišťan s Jiřím Pavlicou i Příběh vánoční, scénické provedení Rybovy České mše vánoční pořádané ve spolupráci filharmoniků s Občanským sdružením rodičů při Speciálních školách v Hradci Králové. Loňské a předloňské ovace ve stoje a vyprodané sály jsou nejlepší pozvánkou na vystoupení hlavního účinkujícího, Dětského divadelního souboru Slunovrat.

Kantorskou tvorbu, tentokrát z Citolib u Loun, zařadily na program dalšího vánočního koncertu také Spojené východočeské sbory. Vedle Dvořákových Svatebních košil a Verdiho Requiem doplní příležitostná provedení vokálně instrumentální hudby ještě premiéra pašijové hry Křížová cesta od Lukáše Hurníka,“ uvádí dramaturg.

Petr Mareček - MF DNES (17. 6. 2010)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout