> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Hradečtí nadělovali

Přípravy na letošní čtvrtek 1. Října trvaly sice téměř celý rok, ale výsledek stál za to. Po loňském úspěšném pátém ročníku benefičních koncertů v rámci „Tmavomodrých večerů“ (Lucie Bílá zpívala v kostele Panny Marie s chlapeckým sborem Boni Pueri) jsme se rozhodli v této „šňůře“ pokračovat a to jako obvykle s odstupem dvou let. Dramaturgií koncertu byl pověřen Pavel Horák, takže bylo jasné, že bude zpívat „jeho“ sbor hodných chlapců z Hradce. K účinkování pozval dále žáky Konzervatoře Jana Deyla z Prahy (která s přidruženou střední školou se zabývá výukou zrakově postižených), Filharmonii Hradec Králové a jejího dirigenta Andrease Sebastiana Weisera.

Přitom jsme již od začátku tohoto roku hledali sponzory, kteří by naši akci podpořili. Že se to podařilo, to je zásluhou téměř všech členů klubu. Nemalou zásluhu měla filharmonie samotná, která účinkovala bez nároku na honorář, město Hradec Králové, které nepožadovalo nájem za budovu a dirigent, který je pražským rotariánem, se rovněž zřekl odměny. Vytištění plakátů a jejich vylepení se nám podařilo sjednat zdarma. A tak nezbývalo než rozdat vstupenky sponzorům a zbylé nabídnout našim přátelům.

V první říjnový čtvrtek jsme se pak všichni setkali v hledišti, kde nás přivítal moderátor večera David Kafka. Poděkoval všem, kteří přispěli „na dobrý účel“ a předal žezlo dirigentovi, pod jehož taktovkou v první části večera se představili studenti konzervatoře v díle W. A. Mozarta (na flétnu Zuzana Pullmannová, zpěvem Petra Musilová a Miroslav Orság). Zajímavou skladbou bylo allegro pro tubu v podání Jana Adamce s doprovodem klavíru od ruského skladatele A. K. Lebeděva.

Když pak z pódia odešel sbor Filharmonie, pozval moderátor k sobě prezidenta klubu Vladimíra Kasala k předání darovacích šeků. První z nich na částku 125 tisíc Kč obdržela zástupkyně Konzervatoře Jana Deyla jako dar k jejímu stoletému výročí. Druhý šek na 25 tisíc Kč obdrželi zástupci Tyflocentra v Hradci Králové jako příspěvek na rekonstrukci jejich provozních prostorů. Na podium pak přišel další člen našeho klubu Otakar Divíšek, který jako zástupce dozorčí rady Elektrárny Opatovice předal šek na 50 tisíc Kč ředitelce mateřské školky pro zrakově postižené děti „Lentilka“.

Po této „administrativní mezihře“ nastoupila na podium opět filharmoniea chlapecký sbor Boni Pueri, aby spolu uvedli šest z Chichesterských žalmů pro chlapecké sólo, sbor a orchestr z díla Leonarda Bernsteina, zpívaných v hebrejštině.

Mezi diváky byli na tomto večeru přítomni rovněž tři zástupci našeho rotariánského Twin Clubu z anglického Frodshamu a Helsby. Spolu s nimi jsme ten den dopoledne předali oficiálně společný dar škole pro sluchově postižené ve Štefánikově ulici v hodnotě přes 60 tisíc Kč, který sestával ze zařízení (SW a HW), sloužící ho pro tvorbu slovníku znakového jazyka. Tento český slovník navazuje na dalších sedm řečí (např. angličtina, švédština atd.) a umožňuje tak mezinárodní dorozumění mezi neslyšícími. Tento dar vznikl na uctění památky na Tonyho Červenku, bývalého člena RC Frodsham / Helsby a podílely se na něm oba kluby.

Augustin Čermák - ROTARY GOOD NEWS (1. 12. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout