> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Na stýskání není čas

Hradecký chlapecký sbor Boni pueri je uprostřed sedmého amerického turné

Hradec Králové - Byť na přání pořadatelů změnili repertoár a cestovatelský program nahradila česká hudba Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, úspěch je stejný. Sedmé americké turné hradeckého chlapeckého sboru Boni pueri začalo v Mobridgi a už první koncerty provázely vyprodané sály, nekonečné potlesky a ovace ve stoje. A to jak v obřích auditoriích velkoměst, tak i v menších místech amerického středozápadu. „Už během prvního týdne jsme poznali obrovský kus Ameriky. Nejprve nás naše koncerty zavedly přes Severní a Jižní Dakotu na západ až do Montany a poté jsme se přes Wyoming vrátili do Wisconsinu k Velkým jezerům. Bylo až neuvěřitelné sledovat, jak se v každém státě mění ráz krajiny a z podzimních prérií a stepí se stávají zasněžené horské masivy ve Skalistých horách,“ říká sbormistr Boni pueri Jakub Martinec, který na turné do USA vzal koncertní skupinu čítající devětadvacet zpěváků.

Každý koncert byl zatím vyprodán. „Protože jsme v této oblasti už poněkolikáté, diváci se sjíždějí i z velkých vzdáleností. Atmosféra je úžasná, lidem se líbí jak první část s českou hudbou, tak i druhá část, která je sestavena z vánočních písní a koled z celého světa. Velký úspěch má i dvanáctiminutová česká směs s choreografií, v níž představujeme celý český rok a tradice od masopustu přes Velikonoce až po naše tradiční české Vánoce. Navíc, díky blížícímu se Dni díkůvzdání mají koncerty sváteční atmosféru,“ uvádí Martinec a dodává, že neopakovatelnou atmosféru mělo vystoupení na univerzitě v Milwaukee.

„Byli jsme hlavními hosty koncertní série Wisconsin College, kde pravidelně vystupují přední ansámbly a umělci z celého světa, týden po nás třeba světoznámý chlapecký sbor z Vídně. I zde se nám podařilo nadchnout publikum složené hlavně z profesorů a celé akademické obce,“ dodává sbormistr.

Důležité jsou i cestovatelské zážitky. „Asi nejzajímavější byla návštěva indiánských rezervací včetně bojiště Little Big Horn, Mont Rushmore s hlavami čtyř prezidentů vytesaných ve skále nebo prohlídka nejvyšší americké budovy Willis Tower v Chicagu. Všichni, od těch nejmenších desetiletých zpěváků až po ty nejstarší, si celou cestu opravdu užíváme. Na nějaké stýskání zatím dosud nebyl čas,“ uvádí Martinec.

Boni pueri čeká do konce turné ještě třináct koncertů v Minnesotě, Wisconsinu, Iowě, Nebrasce, Novém Mexiku a Coloradu. Do Čech se vracejí 15. prosince, jejich poslední zastávkou před odletem do Evropy bude Washington.

Petr Mareček - MF DNES (24. 11. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout