> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Přes 20 koncertů a tisíce mil

Hradecký sbor Boni pueri se už posedmé vydává do Ameriky, tentokrát jen s českou hudbou

Hradec Králové - Když zpívají v Japonsku, mladé holky z nich šílí jak z pophvězd, když ve Vatikánu, duchovenstvo neváhá porušit přísný protokol a když v Americe, obecenstvo bývá jedno slzavé údolí a aplauduje vstoje. Právě tam včera odletěla část královéhradeckého chlapeckého sboru Boni pueri.

Dvaadvacet koncertů v pěti týdnech Sedmé velké turné po USA, to je dvaadvacet koncertů v pěti týdnech, řada workshopů a dvanáct tisíc kilometrů po deseti státech. Začátek je v Minnesotě, závěr ve Washingtonu. Dobří chlapci se do USA vrací po čtyřech letech a americká agentura měla jediné přání: pouze českou hudbu. Repertoár tedy nebude „cestovatelský“, v němž byl foklor, vážná hudba i populár, ale těleso se sbormistrem Jakubem Martincem připravilo průřez hudbou nejznámějších českých autorů Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.
„Chybět nebude ani ukázka českého folkloru včetně originální choreografie představující nejvýznamnější české tradice během celého roku. Jsme moc zvědaví, jak budou diváci na koncert reagovat, protože s tímto typem programu vystupujeme v Americe vůbec poprvé. Letos se navíc do Ameriky vydáváme v předvánočním čase, a tak druhá část koncertu bude patřit koledám a vánočním písním z celého světa v nových úpravách,“ uvádí Jakub Martinec.

Pořadatelé počítají potlesky i přídavky Turné se od předchozích amerických cest příliš neliší. Vystoupení jsou součástí koncertních sezon hudebních spolků a asociací a stejně jako v minulosti Boni pueri budou mít v „revíru“ konkurenci.
„Pravidelně se na našich štacích křižujeme s dalšími umělci, třeba se Swingle Singers, letos budou ve stejnou dobu na turné Wiener Sängerknaben. Ti všichni koncertují v nejrůznějších místech od nejmenších sálů až po velké koncertní síně pro tři tisíce lidí, v tom je právě vystupování v Americe jedinečné. Přesto má každý koncert díky spontánně reagujícímu nadšenému publiku neopakovatelnou atmosféru,“ říká Martinec. Pořadatelé si dokonce dělají v obecenstvu ankety, přísně počítají přídavky a potlesky.
„Kdybychom jednou zklamali, už nás nepozvou a sáhnou po někom jiném. Konkurence v chlapeckých sborech je obrovská,“ podotýká sbormistr.
Cestování Boni pueri obnáší také zkoušky, dlouhé přejezdy a přelety i turistiku. „Je to pro nás všechny obrovská zkušenost a škola života. Málokdo má možnost procestovat americký středozápad. To je opravdová Amerika, nádherná příroda u Velkých jezer či národní parky v Coloradu u Skalistých hor. Letos budeme poprvé zpívat v Novém Mexiku, v srdci indiánských rezervací. Pro kluky bude určitě zajímavá předvánoční atmosféra v Mall of America, největším nákupním a zábavním centru v Severní Americe, ve dvojměstí Minnepolis-St. Paul, na což se těší především ti nejmladší,“ usmívá se Martinec a dodává, že odjet na pětitýdenní turné mohou jen chlapci, kteří ve škole mají známky v pořádku.
„Na turné máme vyhrazený čas na samostudium, takže kluci si zameškané učivo doplňují. Navíc jsou přes internet ve spojení se spolužáky a učiteli, kteří jim posílají úkoly,“ dodává sbormistr.

Koncertovat budou i v Evropě Po návratu sbor stihne ještě vánoční koncerty v norimberské Meistersingerhalle. Další koncertní skupinu se sbormistrem Pavlem Horákem čekají vystoupení po Čechách a Moravě, provedení velkolepého Vánočního oratoria Johanna Sebastiana Bacha v Praze a těsně před Vánoci i turné po Španělsku s Jaroslavem Krčkem a jeho souborem Musica Bohemica.
Velký ohlas vzbudilo jejich nedávné provedení Händelova Mesiáše. V magazínu Harmonie o tom uvedla Nikol Kraft: „Výtečně si s komplikovanými party díla poradil Český chlapecký sbor Boni pueri, připravený sbormistry Pavlem Horákem a Jakubem Martincem. Potěšením bylo slyšet zvláště sopránové hlasy navozující svou subtilní stříbřitou barvou, jakkoli to může znít jako klišé, až atmosféru nadzemského prostoru.“

Petr Mareček - MF DNES (11. 11. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout