> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri odlétají na velké koncertní turné za velkou louži

Hradec Králové – Chlapecký pěvecký sbor čeká dvaadvacet koncertů, Američanům zazpívá i koledy.
 
Vynikající chlapecký pěvecký sbor Boni pueri v úterý odlétá na velké koncertní turné napříč Spojenými státy americkými.
Dobré chlapce čeká během pěti týdnů dvaadvacet celovečerních koncertů, řada workshopů, celkem dvanáct tisíc kilometrů ujetých napříč deseti státy USA i závěrečný přelet do hlavního města Washingtonu.

V historii Boni pueri se jedná o sedmé koncertní turné po severoamerickém kontinentu, z toho páté čistě do USA. Do Spojených států se Boni pueri vracejí po čtyřech letech. Koncertní repertoár přináší průřez hudbou nejznámějších českých autorů Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, chybět nebude ani ukázka českého folkloru včetně originální choreografie představující nejvýznamnější české tradice během celého roku.

Koledy pro Ameriku

„Letos se navíc do Ameriky vydáváme v předvánočním čase, a tak druhá část koncertu bude patřit koledám a vánočním písním z celého světa,“ přibližuje repertoár sbormistr Boni pueri Jakub Martinec, který turné sboru po Severní Americe pravidelně řídí. „Jsme moc zvědaví, jak budou diváci na koncert reagovat, protože s tímto typem programu vystupujeme v Americe vůbec poprvé,“ dodává Jakub Martinec.

Letošní turné má podobný koncept, jako předchozí americké cesty. Jednotlivé koncerty jsou součástí koncertních sezon hudebních spolků a asociací. „Pravidelně se na našich štacích křižujeme s dalšími umělci, jako jsou třeba Swingle Singers, letos budou ve stejnou dobu na turné Wiener Sängerknaben,“ vyjmenovává Martinec. „Ti všichni koncertují v nejrůznějších místech od nejmenších sálů až po velké koncertní síně. Umělec zde zažívá každodenní kontrasty, v tom je právě koncertování v Americe jedinečné. Přesto má každý koncert neopakovatelnou atmosféru díky spontánně reagujícímu nadšenému publiku.“

Chlapci na cestách

Cestování Boni pueri je vždy v mnoha ohledech specifické. Kromě náročného koncertního a zkouškového programu, dlouhých přejezdů a přeletů je třeba zpěvákům od devíti do dvaceti let připravovat také program pro volný čas. Kluci poznají během pěti týdnů velký kus Ameriky.

„Je to pro nás všechny obrovská zkušenost a škola života. Mnoho českých turistů navštívilo New York nebo San Francisco, i tam už Boni pueri koncertovali, ale málokdo má možnost procestovat americký středozápad. To je ta opravdová Amerika, nádherná příroda u Velkých jezer, národní parky v Coloradu na úpatí Skalistých hor, dlouhé silnice končící v nedohlednu. Letos budeme také poprvé koncertovat v Novém Mexiku, v samém srdci indiánských rezervací, a hned několik dní na to přelétáme do Washingtonu. Přestože zde budeme již potřetí, samozřejmě si nenecháme ujít ty nejzajímavější historické památky v americkém hlavním městě. Pro kluky bude určitě zajímavá i předvánoční atmosféra v největším nákupním a zábavním centru v Severní Americe – Mall of America ve dvojměstí Minnepolis – St. Paul, na což se těší především ti nejmladší zpěváci,“ usmívá se Jakub Martinec. „Velkým zážitkem bude také nejvýznamnější americký svátek Den díkůvzdání, který se slaví třetí čtvrtek v listopadu a na který si pro nás americká agentura připravila malé překvapení.“

Martin Sedláček - Hradecký deník (6. 11. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout