> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbormistr vzpomínal: Měli jsme obletět svět

Hradec Králové - Umělecký šéf hradeckého chlapeckého sboru Boni pueri Pavel Horák se vrátil ze švédského Örebra, kde se slavilo 20. výročí založení Světového mládežnického sboru. A on při tom tehdy byl. Poprvé se totiž mladí lidé od 18 do 23 let sešli přes síto přísných konkurzů ve Švédsku v roce 1989.

„Kromě mě vybrali i současného velvyslance ve Francii Pavla Fišera. Sbor měl obletět o prázdninách celý svět, nastudoval kromě nejtěžších sborových skladeb muzikál od dvou mužů z bývalé skupiny Abba a vše slavnostně provedl ve stockholmské Globe Areně. Kvůli finančním problémům však cesta kolem světa padla, ale položily se základy pro další léta. Sbor tak pravidelně jednou za rok zve na základě konkurzů a nahrávek zpěváků ty nejlepší, aby mohl koncertovat po světě. V minulosti byl v Číně, JAR, Japonsku, Izraeli nebo Hongkongu,“ dodává Pavel Horák. V roce 1990 ho pozvali do belgického Namuru a rok poté byl už jedním ze dvou organizátorů kempu v Praze, kde sbor absolvoval tři koncerty.

„Krásnou tečku letošního jubilejního setkání učinil prezident mezinárodní hudební sborové asociace, který nám oznámil, že Světový mládežnický sbor je navržen švédským parlamentem na příští Nobelovu cenu míru,“ říká Pavel Horák.

Hned po návratu ze Švédska stál Pavel Horák se svým kolegou sbormistrem Jakubem Martincem na pódiu v Dvořákově síni pražského Rudolfina, kde obě koncertní skupiny Boni pueri vystoupily na koncertu u příležitosti vzniku Československého státu a dvacátého výročí sametové revoluce.

Umělecký šéf Boni pueri a ředitel stejnojmenné základní umělecké školy byl také navržen na Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury. V hudební kategorii s ním byly nominovány i takové osobnosti jako Jiří Bělohlávek, Miloš Štědroň nebo Milan Slavický.

Petr Mareček - MF DNES (31. 10. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout