> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Díky za Tmavomodrý benefiční večer

Rotary kluby mají pro nás stále punc tajuplnosti. Málokdo ví, že již 104 let staré rotariánské celosvětové společenství má vysoce morální poslání, řídící se heslem Služba bez ohledu na sebe (Service above self).

Tito špičkoví odborníci z různých profesních kruhů pomáhají tam, kam státní pokladna nemůže dosáhnout, například zlepšení a dovybavení různých institucí pro postiženou mládež, zahraniční stáže nadaných studentů nebo absolventů.

A to bez jakéhokoli nároku na honoráře, ba naopak, sami se i finančními dary a sháněním sponzorů na činnosti podílejí.

Uspořádali 1. října v Hradci Králové již šestý benefiční koncert, tentokrát s názvem Tmavomodrý večer, ve spolupráci s Filharmonií Hradec Králové, Konzervatoří Jana Deyla z Prahy, Českým chlapeckým sborem Boni pueri a hlavním dirigentem FHK, rotariánem Andreasem Sebastianem Weiserem. Milovníkům trojice V+W+J neuniklo, že koncert byl věnován nevidomým, a to nejen sponzory, ale všemi účinkujícími, kteří se vzdali odměny, a i posluchači, kteří si zakoupili vstupenky.

Pro neznalé problematiky „zrakařů“ bylo šokující už první vystoupení flétnistky Zuzany Pullmannové v Andante pro flétnu a orchestr C dur W. A. Mozarta.

Spolu s dirigentem podala výkon naprosto srovnatelný s vidícími kolegy. Její hra působila velmi něžně, přestože to bylo její první vystoupení se symfonickým orchestrem.

Suverénní byl výkon zpěvačky Petry Musilové, která přes své mládí by určitě zvládla i operní scénu. V duetu Zerliny a Giovanniho ze stejnojmenné opery a v duetu Zuzanky a Figara z Mozartovy Figarovy svatby jí zdárně sekundoval Miroslav Orság.

Závěr vystoupení evropsky unikátní Deylovy konzervatoře patřil rovněž unikátu: sólové tubě v koncertním Allegru A. K. Lebeděva. A posluchař 3. Ročníku Jan Adamec předvedl, že opravdu i tuba může být důstojným sólovým nástrojem a příjemně znít i s doprovodem klavíru prof. Zuzany Ambrošové.

Poslední skladbou koncertu bylo velkolepé monstrózní dílo guru moderní klasické hudby Leonarda Bernsteina Chichesterské žalmy pro chlapecké sólo, sbor a orchestr. Boni pueri vedením precizního sbormistra a mj. také rotariána Pavla Horáka a Jakuba Martince jen potvrdili v citově sugestivních hebrejských žalmech svoji světovou kvalitu.

Díky, vážení rotariáni, studenti Deylovy konzervatoře, pane dirigente, Boni pueri, všichni, kdo chápete, že pomoc druhému je lidskou výjimečností a snad i potřebou.

Hana Krupková - PRÁVO (13. 10. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout