> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri dojali vatikánské hodnostáře až k slzám

Varovali je, že potlesk neuslyší, prý se ke koncertu duchovní hudby nehodí. Ale všechno bylo jinak.

Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri přijal pozvání českého velvyslanectví u Svatého stolce k samostatnému koncertu v římském Pantheonu, který slaví 1 400. výročí vysvěcení kultu Panny Marie.

„Koncert v Pantheonu byl bezesporu jedním z nejvýznamnějších koncertů v celé historii Boni pueri. Už samotný prostor Pantheonu v sobě nese nádech výjimečnosti, za posledních pětadvacet let se tu konal jen jediný koncert a skutečnost, že zde římský vikariát povolil naše vystoupení, je už sama o sobě velkou poctou. Navíc zpívat pro nejvyšší představitele Vatikánu se podaří snad jen jednou za život. Ti úplně nejvyšší představitelé včele s kardinálem Angelo Sodanem navíc seděli v křeslech hned před sborem, metr za mými zády, což byl trochu nepříjemný pocit," říká sbormistr Jakub Martinec. Velvyslanec Pavel Vošalík, který „dobré chlapce" do Říma pozval, jim po koncertě poděkoval, že opět dokázali, že jsou daleko lepší velvyslanci České republiky, než je on sám. „To asi proto, že se nám podařilo kardinála Sodana dojmout až k slzám. Dopředu jsme byli upozorňováni, že se na koncertě nebude tleskat, protože jde o duchovní hudbu. O to větší bylo pro nás překvapení, že se tleskalo po každé skladbě. Samozřejmě všichni čekali na reakce církevních hodnostářů a když si ti po poslední skladbě stoupli, povstal i celý Pantheon. Museli jsme dokonce i přidávat. Standing ovation v Pantheonu byl skutečně hluboký zážitek," uvádí Martinec. Sám kardinál Sodano sboru několikrát během koncertu žehnal a na závěr koncertu všem osobně poděkoval.

„Koncert byl pro mě i pro kluky obrovským zážitkem, na který budeme ještě dlouho vzpomínat. K tomu jsme navíc měli možnost nahlédnout v Pantheonu do míst, která zůstávají očím běžného turisty ukryté. Provizorní šatny a zázemí pro sbor jsme totiž měli v sakristii, já pak v kapli Pantheonu, kde je uložena vzácná ikona Panny Marie ze 7. století," dodává Martinec.

Kromě zpívání si padesátičlenná koncertní skupina tři dny v Římě užila i cestovatelsky. „Viděli jsme nejzajímavější památky Říma, Colosseum, Španělské schody, Fontanu di Trevi a samozřejmě jsme nemohli vynechat vatikánská muzea se slavnou Sixtinskou kaplí, kam jsme se díky ambasádě dostali přednostně bez čekání v dlouhých frontách," říká sbormistr.

Petr Mareček - MF DNES (19. 5. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout