> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri teď pilují Bernsteina

Královéhradecký chlapecký sbor chystá Chichesterské žalmy a Händelova Mesiáše i šesté velké turné do USA

Hradec Králové - Stará moudrost praví, že za každým vrcholem, který zdoláme, by měl být další a vyšší. Výšin z nejvyšších už královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri za čtvrt století dosáhl požehnaně, přesto se stále ocitá před úkoly, z nichž se i ostřílenému a světově proslulému tělesu trémou leccos stáhne. Teď „dobré chlapce“ totiž čeká 19. února ve Smetanově síni pražského Obecního domu provedení Chichesterských žalmů Leonarda Bernsteina.

„Požádal nás o to Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, který nás zařadil do své koncertní řady. Po Vánocích jsme se kvůli zkouškám koncertně zcela odmlčeli, i když na žalmech už pracujeme asi tři čtvrtě roku. Je to jedno z nejtěžších děl napsaných pro chlapecký sbor,“ říká umělecký šéf Boni pueri Pavel Horák. Sbormistr Jakub Martinec dodává: „Bernsteinovy Žalmy totiž zatím vždycky dělal jen velký smíšený sbor. Dramaturgové však řekli, že to zvládneme celé sami. Tuhle velikánskou věc bude tedy zpívat najednou sto patnáct kluků. Ve skladbě je krásné chlapecké sólo, které jsem shodou okolností zpíval já hned po revoluci na Pražském jaru. Na to mám moc hezké vzpomínky.“ Pražský Symfonický orchestr bude řídit britský dirigent John Axelrod.

Složitá partitura

Chichesterské žalmy se řadí k nejobtížnějším, každý takt se počítá jinak, kromě přetěžkého chlapeckého sóla se v druhé půlce rytmicky rozcházejí a prolínají mužské hlasy se soprány a alty. „Navíc je to v hebrejštině. Těžké je to i pro orchestr, který musí použít deset bicích nástrojů včetně zvonkohry a xylofonu. Důležitá je i harfa, která kontrastuje s chlapeckým zpěvem, na ten naváže ohromná baterie všech vokalistů. Jinak je to typický Bernstein, moderní populární muzika, která kluky hrozně baví,“ uvádí Jakub Martinec.

„Zní to krásně, ale je to složitá partitura propracovaná do posledního detailu. V neděli jsme měli první zkoušku v kompletní sestavě, už se začínáme těšit, ale velké obavy nás neopouštějí. Takhle těžké úkoly sami nevyhledáváme, ale jsme rádi, že nás potkávají samy,“ podotýká Horák. Boni pueri, kteří před pěti lety už jednu část Chichesterským žalmů uvedli, by rádi skladbu provedli i v Hradci Králové stejně jako loni barokní nastudování Mozartova Requiem pro Pražské jaro.

Bach i Amerika

Z hudby 20. století se pak Boni pueri opět vrátí k baroku, a to v oratoriu Mesiáš Georga Friedricha Händela. „Chystáme čtyři provedení s pardubickou Komorní filharmonií, a to v Praze, České Třebové, Pardubicích a na Smetanově Litomyšli. Oratorium je čtyřhodinové, my nastudujeme jen části,“ říká Horák. Bachovy Matoušovy pašije sbor provedl zpravidla o Velikonocích čtyřiapadesátkrát po celé Evropě, proto přijal nabídku nastudovat na prosinec Bachovo Vánoční oratorium. Příští rok chtějí Boni pueri dokončit rozsáhlá Zelenkova Responsoria a nahrát je celé na album. „Před pěti lety jsme začali prostřední částí -velkopáteční, před dvěma lety přišel Zelený čtvrtek, a teď bychom měli dělat bělosobotní. Kdo z kluků začal se Zelenkou jako malý chlapec, už ho má prokouknutého. Je to jako s Agathou Christie, když ji čtete, taky už víte, jak to dopadne. Responsoria jsou pro zpěváky dokonalou konzervatoří,“ soudí Pavel Horák.

Po letních prázdninách se sbor vydá pošesté do USA na tradiční velké turné, které začne v Chicagu a skončí v Kalifornii. „Tentokrát však chtějí jiný program, než je náš cestovatelský, v němž je duchovní hudba i populár. V první půlce budeme uvádět náš folklor, v druhé vánoční skladby,“ říká Jakub Martinec, který má na starosti americké šňůry. Když se v půlce prosince vrátí, čeká je vystoupení nad jiné prestižní - tři koncerty v Meister Singer Halle v Norimberku, neslavnějším sále Německa. Další skupina pojede s Musikou Bohemikou na tři týdny do Španělska, s tím se trochu kryje pozvání do Jižní Koreje, které vychází mezi vánoční svátky.

Konkurzy pro talenty

Sbor tedy musí posílit řady, aby ale kvalita zůstala. Ke dvěma koncertním skupinám pro turné 2009/2010, kam se vejde i Japonsko, přibude třetí rovnocenná parta. Proto Boni pueri ve své škole v Habrmannově ulici pořádají konkurzy. Talentové zkoušky pro chlapce od 9 do 18 let se uskuteční 12. a 13. února vždy od 15 do 17 hodin, pro menší od 3 do 8 let 2.3. a 4. března ve stejnou dobu. „Je to i pro kluky, kteří rádi zpívají, ale kroužky už jsou pro ně málo. Tak u nás můžou postoupit do takzvaného nároďáku,“ zve zájemce Horák.

Dobří chlapci loni oslavili pětadvacet let existence bilanční deskou Boni pueri a hosté, kterou Český rozhlas 3 Vltava ohodnotil pěti houslovými klíči z pěti možných, natočil dva díly televizních zpívánek, utkal se v improvizačním duelu s hvězdným Bobby McFerrinem a natočil státní hymnu, která na České televizi zněla před novoročním přípitkem. Navíc získal ministerskou cenu Zlatý oříšek 2008 pro nadané a šikovné děti od 6 do 14 let. Více na www.bonipueri.cz.

***

Napsali o Boni pueri

Je to značka, která pro tento stát udělala víc nežli mnozí jiní, mediálně známější umělci a umělkyně, víc nežli mnohá nominovaná jména v anketě Největší Čech. Dobří chlapci jsou českým zlatem, což potvrzuje i titul kulturního velvyslance sborové federace při Evropské unii a patří mezi nejlepší světové chlapecké sbory, i když jsou tradicí nejmladší.

Luboš Stehlík, časopis Harmonie

Kompilace Boni pueri a hosté rekapituluje to nejlepší, a to v nahrávkách z poslední doby, převážně z roku 2006 a 2007. Disk je sestaven bohatě, ale přece jen možná až značně rozbíhavě.
Slohový záběr je, a to ovšem záměrně, na jeden titul víc než úctyhodně široký. Naštěstí se jeho dramaturg vyvaroval lákavé možnosti přidat sem i něco s popovou slavicí Lucií Bílou, která se s Boni pueri také objevuje, a učinit tak z desky komerční záležitost. CD, i když také reprezentační, zůstává tedy ryze uměleckým projektem.

Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby ČRo 3 - Vltava

Petr Mareček - MF DNES (4. 2. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout