> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Tohle jsou nejgeniálnější české děti!

Není jim víc než patnáct, vypadají jako jiné děti, ale jsou geniální! Mistři světa, skvělí muzikanti, důmyslní programátoři, bravurní tanečnice, nadějní spisovatelé...

Právě na podporu a rozvíjení talentu těchto výjimečných dětí vznikl před deseti lety projekt Zlatý oříšek. Z třiceti nominovaných dětí porota i letos, za jubilejní 10. ročník, vybrala deset vítězů. Blesk.cz Vám je představí.

A jaká odměna na vítěze čeká? Každému patří zlatá soška, desetitisícová odměna a hlavně šance dát o sobě vědět a svůj talent 'popostrčit' dál.

Za deset let se do soutěže přihlásily stovky výjimečných dětí. Zlatý oříšek má totiž proti jiným soutěžím tu výhodu, že může soutěžit každý, kdo je výjimečný i v naprosto netradičních disciplínách. Cenu tak v minulosti získala například malá farmářka a úspěšná pěstitelka koz, organizátorka akcí, včelař nebo požárník.

Dítě může do soutěže přihlásit kdokoliv - rodiče, učitelé, trenéři, nebo samo dítě. Patronem Zlatého oříšku je senátor, herec a ředitel Divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer.

To jsou vítězové jubilejního 10. ročníku Zlatého oříšku:

Markéta FRAJKOWSKÁ, 14 let, Karviná - TANEC
Když byly Markétě čtyři roky, dospělí kolem si všimli, že jakmile slyší hudbu, nevydrží na místě. Dnes studuje na ostravské konzervatoři a je mistryní světa! Za keltský tanec získala loni na mistrovství světa v Americe dvě zlaté medaile a stala se absolutní vítězkou všech tanečních kategorií. Jak plánuje svou kariéru? "Chci tančit a sním o tom, že bych se dostala do pařížské opery," prozradila malá mistyně světa.

Filip ZAYKOV, 11 let, Praha - HOUSLISTA, KLAVÍRISTA, SKLADATEL
Hraje odmalička a má absolutní sluch. Během posledních tří let získal bezpočet ocenění na národních a mezinárodních houslových a klavírních soutěží. Sám muziku skládá a je prý i vynikajícím žákem. Jeho největší úspěch? "Nejvíc jsem pyšný na to, že jsem hrál s Mistrem Josefem Sukem v Rudolfinu a hned pak to, že jsem vítěz ve Zlatém oříšku," řekl Blesku nadějný hudebník. Jsou prý ale věci, které mu tak nejdou. Třeba dějepis...

Matěj POPELKA, 11 let, Luběnice - BIKETRIALISTA
Už jako malého chlapečka ho zaujal biketrial. V roce 2007 se ve své kategorii stal mistrem Evropy i světa, loni byl mistrem Evropy, čtvrtý na mistrovství světa a první v průběžném pořadí českého poháru 2008. Co si moc přeje a na co se mu hodí desetitisícová cena Zlatého oříšku? "Aby se mi dál dařilo a taky bych chtěl jel do Japonska. To bych ale potřeboval těch finančních ocenění ještě několik," zasnil se dětský šampion.

BONI PUERI, Hradec Králové - CHLAPECKÝ PĚVECKÝ SBOR (300 chlapců)
Sbor chlapců od osmi let je českým 'rodinným stříbrem'. Sbor účinkuje po boku význačných umělců (José Carreras), na turné např. po USA, Kanadě a Japonsku skvěle reprezentuje Česko. Chlapci účinkují i na Pražském jaru. Jak využijí odměnu za vítězství ve Zlatém oříšku? "Kdyby se to mělo rozdělit mezi všechny, každý by dostal málo. Ty peníze dáme na nové kalhoty členům souboru," prozradili dva malí zástupci souboru.

Marie ČERNÁ, 13 let, Praha - LITERÁRNÍ TVORBA
O Marušce určitě ještě uslyšíme. Ve řinácti letech je po boku svých čtyřicetiletých kolegyň redaktorkou internetového magazínu pro ženy a i v budoucnosti chce psát. Získala 1. místo v celostátní soutěži ministerstva vnitra Svět očima dětí a má řadu dalších úspěchů. Co udělala s odměnou? "Za tisícovku jsem koupila dárky lidem, kteří mi pomohli, pět tisíc těm, co pomoc potřebují," prozradila příští spisovatelka.

Martin FIALA, 14 let, Pohořelice - PROGRAMÁTOR
Zbláznil se do programování, vytváří freewarové encyklopedie. Připravuje velký projekt, který bude shromažďovat články z různých světových encyklopedií a přizpůsobí ho pro nevidomé. Co bude dělat, až mu bude třicet? "To je ještě za moc dlouho. Ještě nevím," nemá Martin ještě úplně jasno. Deset tisíc, které za vítězství ve Zlatém oříšku dostal, ještě má. Koupí si za ně prý nějakou techniku k počítači, možná nějaké programy.

Jan KURNÍK, 9 let, Karviná - KRASOBRUSLENÍ
Tak, že je o něm slyšet, bruslí už od svých šesti let. V sezónách 2005 až 2008 se stal vítězem českého poháru, na přelomu let 2007 a 2008 byl vítězem evropského kritéria složeného z pěti závodů. Malý Honzík by vyhlášen nejlepším sportovcem města Karviná 2005, 2006 a 2007. Na to, že je vítězem ve Zlatém oříšku, je moc hrdý. Jak využije získanou finanční odměnu? "S rodiči jsme dali peníze na soustředění," prozradil bruslařský génius.

Markéta LAŠTOVIČKOVÁ, 13 let, Havlíčkův Brod - HRA NA AKORDEON
Na akordeon hraje Markétka skvěle. Je vítězkou celostátního kola mezinárodní soutěže (2008). Na co je nejvíc pyšná? Jak si představuje svou budoucnost a co udělá s desetitisícovou odměnou, kterou jí Zlatý ořišek přinesl? "Největší radost mám z vítězství ve Zlatém oříšku. Určitě budu hrát pořád na akordeon a taky bych chtěla učit v hudební škole. Peníze, které jsem získala, jsem dala rodičům. Budou na cesty na soutěže," odpověděla Markétka.

Tomáš VRÁNA, 14 let, Mořkov - HRA NA KLAVÍR
Na klavír Tomáš hraje od čtyř let. Svou první velkou cenu získal, když mu bylo deset a od té doby obsazuje první a druhá místa v prestižních soutěžích. Je absolutním vítězem celé soutěže pro rok 2008. Nejpyšnější je Tomáš na to, že hrál v přímém přenosu v Českém rozhlasu Ostrava a hned pak na vítězství ve Zlatém oříšku. "Něco mi padne do oka, zatím je čas," odpověděl Tomáš na otázku, co bude dělat, až mu bude třicet.

Lenka ZAHRADNÍKOVÁ, 14 let, Kralupy nad Vltavou - ZÁVODNÍ BĚHÁNÍ, KLAVÍR, HOUSLE
Lenka se věnuje závodnímu běhání za zrakově postižené a hře na klavír a housle. Obsadila 1. místo na mistrovství republiky 2007 v běhu na 60, 150 a 300 metrů a 1. místo na mistrovství republiky v roce 2008 v běhu na 60, 150, 300 a 600 metrů. Za největší úspěch v životě ale považuje vítězství ve Zlatém oříšku. Co chce jednou dělat? Určitě sportovat i hrát. A co udělala s výhrou? "Koupila jsem si tretry, zbytek mám," prozradila Lenka.

Alena Sobotková - www.blesk.cz (21. 1. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout