> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

ZLATÝ OŘÍŠEK 2008 - 10 nejtalentovanějších dětí odměněno

Zlatý oříšek oslavil desáté narozeniny. Za těch deset let nás organizátoří seznámili se sto výjimečnými dětmi. Některé z nich už uspěly i mezi dospělými. David Navara je dnes naším nejlepším šachistou a Karel Abrhám reprezentuje Českou republiku v seriálu MS silničních motocyklů.

Zlatý oříšek je projekt s velkým významem pro společnost. Je směrovaný k dětem, podporuje jejich aktivitu, morálně-volní vlastnosti, motivuje je k cílevědomé činnosti a přispívá tak k utváření a zvyšování celkové kulturní úrovně národa.

Je zaměřený na vyhledávání a podporu mimořádně nadaných a šikovných dětí a dětských kolektivů ve věku 6 -14 let, a to jakéhokoliv etnika a bez ohledu na případný zdravotní handicap.

Přihlásit dítě do soutěže může kdokoliv – rodiče, učitelé, trenéři nebo i dítě samo. Projekt má letitou záštitu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a mini­s­terstva kultury. Vyhlašuje se každoročně a v letošním roce proběhl již jubilejní - 10. ročník této soutěže.

Na otázku, čím ho právě tento jubilejní Zlatý oříšek zaujal, odpověděl senátor, herec a ředitel divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer:
„Myslím, že je krásné, že se ze Zlatého oříšku stala tahle dlouholetá tradice. Desáté výročí je krásný věk, to už novorozenec prodělal všechny dětské nemoci, už to není nic nahodilého, není to jenom jeden pořad, jedna nebo dvě akce, už je to tradice, už je z toho desátý ročník – a to jsem strašně rád. Takže nejvíc mě zaujalo to, že je to podesáté.“

Vyhodnocení soutěže provedla porota složená z odborníků jednotlivých odvětví. Vodítkem pro hodnocení soutěžících byly jejich prokazatelné výsledky na přehlídkách, soutěžích, výstavy obrázků a další důkazy. Bylo nominováno 30 dětí, z nichž výběrová komise stanovila 10 vítězů. Hlasování bylo tajné a jména vítězů byla zveřejněna při finálovém pořadu vysílaném Českou televizí na Nový rok, který moderoval Aleš Cibulka. Každý z nominovaných zde předvedl ukázku ze svého soutěžního oboru a bylo vyhlášeno deset vítězů, kterým kromě sošky ptáčka byly opět předány i finanční odměny ve výši 10 000 Kč.

Mgr. Jiří Kotmel, hlavní organizátor projektu, dodává: „Myslím, že se podařilo to, oč od samého začátku usilujeme: Podařilo se vytvořit desetiletou tradici projektu, který nejen vyhledává, propaguje a odměňuje talentované a cílevědomé děti, ale především   vytváří celoroční motivaci pro každé dítě, které má snahu něčeho dosáhnout.“

Vítězové ročníku 2008:

1. BONI PUERI - sborový zpěv
Sbor chlapců od 8 let- soprán,alt, tenor,bas
účinkují po boku význačných umělců José Carreras, sbor absolvuje profesionální turné po USA, Kanadě, Japonsku, Dánsku, Francii, Itálii, Německu a dalších zemích. Účinkují na Pražském jaru.... spolupracují s Českou filharmonií.....řada dalších úspěchů.

2. Černá Marie - 5.5.1995 - literární činnost
1.místo v celostátní literární soutěži Ministerstva vnitra Svět očima dětí,1.místo v celostátní soutěži Dopiš Ivonu Březinovou, 1.místo v celostátní soutěži Příbram Hanuše Jelínka, 2.místo v celostátní soutěži o Šumperského havrana, 2.místo v celostátní soutěži pořádané nadací Škola hrou a Labyrintem Bohemia Řekni mi, co čteš. Je redaktorkou internetového magazínu Meredit.cz. 

3. Fiala Martin- 7.7.1994 - programování
Programování v jazyce delphi a HTML, vytváří freeware encyklopedie. Chystá  jeden velký projekt, který bude shromažďovat články z různých světových encyklopedií a bude přizpůsoben pro nevidomé. Na www.mfsoftware.cz je zeměpis Evropy 2. Účast v soutěži Junior Internet..

4. Frajkowská Markéta - 17.10.1993 - tanec, balet
2 zlaté za keltský tanec(etnický), 1 stříbrná za balet a plaketa absolutního vítěze všech tanečních kategorií na MS v USA pro rok 2008, v Los Angeles získala 2 zlaté za etnický tanec, stříbro za balet a plaketu za absolutního vítěze všech tanečních kategorií mistrovství světa. /Přihlašuje ji vítězka ZO 2007 Z.Vítečková/.

5. Kurník Jan - 1999 - krasobruslení
Sezóna 2005 až 2008 vítěz českého poháru, 2007/2008 vítěz evropského kritéria, složeného z pěti závodů: Velje, Vídeň, Budapešť, Zagreb, Ganzele, nejlepší sportovec města  Karviné 2005, 2006, 2007.

6. Laštovičková Markéta - 1995 - hra na akordeon
Vítězka celostátního kola soutěže ZUŠ  v sólové akordeonové hře (květen2008) a absolutní vítězka celostátního kola soutěže ZUŠ v komorní hře květen 2008 nominována na Talent Vysočiny 07, 08. Vítězka celostátního kola mezinárodní soutěže V-ACCORDION CONTEST 2008.

7. Popelka Matěj - 30.9.1997 - biketrial
Mistr světa a Evropy v roce 2007, Mistr Evropy 2008, 4. na MS 2008, 1. v průběžném pořadí českého poháru 2008.

8. Vrána Tomáš - 4.1.1994 - klavír
Hraje  od  4 let,    od  roku 2004 do 2008 první a druhá místa v soutěžích, zejména  Prague Junior Note Praha, cena hudební nadace OSA /K.Slavický/ účast na koncertu vítězů Praha. Duben 2008 1. místo celostátní kolo klavírní soutěže ZUŠ Praha, červen 2008 1. místo klavírní soutěž Prague Junior Note, absolutní vítěz celé soutěže.  Zpěv - Karlovarský skřivánek.

9. Zahradníková Lenka - 3.12.1994 -běh
Věnuje se závodnímu běhání za zrakově postižené a hře na klavír a housle
1. místo na  MČR 2007 v běhu na 60,150 a 300m v kategorii B2, 1.místo na MČR ZP 2008 v běhu na 60,150,300 a 600m v kategorii B2.

10. Zaykov Filip - 1997 - housle, klavír, golf, aikido
Řada ocenění na národních a mezinárodních houslových a klavírních soutěžích  2005-2008. Hrál  v Rudolfinu na koncertě „Josef Suk uvádí mladé talenty.“ V golfu 1.místo na President Erpet Master Cup, 3 kju v aikidu. Vítěz soutěže Rozjezdy pro hvězdy. Skládá hudbu, je  vynikajícím žákem, zejména ve francouzštině a matematice, dobře lyžuje, plave, bruslí.

Vašek Vašák - www.xantypa.cz (20. 1. 2009)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout