> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Sbormistr Boni Pueri Jakub Martinec má rád jazz

Trutnov - Chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri má světový věhlas. „Nebyli jsme jen v Africe a Austrálii,“ řekl v rozhovoru pro Deník sbormistr Jakub Martinec.

Vánoce s Boni Pueri, to už hovoří samo za sebe. Kolik adventních koncertů máte letos za sebou?
Advent jsme zahajovali, vystupujeme téměř denně v různých městech republiky. takže se to dá lehce spočítat. Někdy padá na člověka únava, ale jsme zvyklí a práce nás baví. Koncerty mají zvláštní atmosféru. A my jsme hlavně rádi, že můžeme před svátky zpívat v Čechách.

Vystoupení vaší skupiny však není laděno jen vánočně. Co dalšího v něm mohou návštěvníci slyšet?
První část koncertu tvoří klasika. Od gregoriánského chorálu přes jednotlivé hudební styly, baroko, romantismus, až k soudobé muzice. V druhé části jsou koledy.

Loni jste slavili 25 let existence a máte i vlastní sborovou školu. Chlapci jsou jejími absolventy?
Ano, většina z nich jí prošla. Jsou tu chlapci od devíti let, kteří zpívají soprán, až po ty nejstarší, devatenáctileté. Ti už ve sboru tvoří mužskou složkou, tenory a basy.

Vy sám jste v Boni Pueri jako chlapec začínal. Má to nějaký vliv na vaši práci sbormistra?
Určitě. Prošel jsem všemi stupni, znám všechno ze zákulisí, vím, co jsem jako kluk dokázal vymyslet. A tak i kluci vědí, že si na mě s ničím nepřijdou. Myslím, že máme hrozně fajn vztahy.

Zlobí vás vůbec někdy?
Jsou to úplně normální kluci, ne akvarijní rybky. Rádi si zahrají fotbal a kromě toho dělají dobrou muziku. Máme i mnoho těch, kteří kromě zpěvu hrají i na různé hudební nástroje. Problém s nimi není. Mají totiž vnitřní disciplinu.

Jezdíte po celém světě, jaká turné jste uskutečnili letos a kde jste ještě nikdy nebyli?
Povedla se řada věcí, je těžké vše vyjmenovat. Máme za sebou například turné v Kanadě. Nebyli jsme v Africe a Austrálii. Vždy čekáme, kam nás agentury pozvou. Pravidelné cesty jsou do Ameriky a Asie. Příští rok nás čeká turné po USA a jedeme i do Japonska a jižní Koreje, kde je skvělé publikum.

K jaké muzice, kromě sborové, máte sám nejblíže?
Když se zrovna nevěnuji sboru, tak miluji jazz. To je moje největší radost a báječně se vždy odreaguji.

Jana Mudrová - Deník (20. 12. 2008)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout