> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pražské jaro neopomíjí nové trendy

Českým Darmstadtem, tedy tuzemským centrem nových hudebních snah a progresivního uměleckého dění, nazývá ředitel Pražského jara Roman Bělor bouřlivě se rozvíjející Ostravu. Odkaz na středisko avantgardy šedesátých let není náhodný. V třítýdenním festivalu, jehož 63. ročník dnes v Praze začíná, bude k inovativním programům patřit vystoupení Ostravské bandy - mezinárodního komorního orchestru zaměřujícího se na nejsoučasnější hudební tvorbu a spojeného s ambiciózním letním bienále Ostravské dny nové hudby.

Dirigent a skladatel Čechoameričan Petr Kotík představí 23. května s tělesem, s houslistkou Hanou Kotkovou a dalšími sólisty vedle své experimentální tvorby kompozice dalších osobností: respektovaného amerického autora Elliotta Cartera, dožívajícího se letos sta let, zesnulého klasika Györgyho Ligetiho a nizozemského tvůrce Louise Andriessena, jednoho z nejhranějších mezi autory soudobých projektů, který má být navíc osobně přítomen. Z mladší tuzemské generace se představí Miroslav Srnka.

"Punk" i noblesa

Pražské jaro je rozkročeno mezi budoucností a minulostí, mezi novými trendy a tradicemi. Letos na něm vystoupí například excentrický britský houslista Nigel Kennedy, známý punkovými účesy i virtuózní hrou zasahující také do jazzu a rocku. Jeho nahrávka Vivaldiho Čtvera ročních dob se díky interpretovu image stala podle Guinnessovy knihy rekordů nejprodávanějším albem klasické hudby.

Stejně tak však na festivalu zahraje například noblesní pianista Alfred Brendel, uzavírající letos svou aktivní uměleckou dráhu, který na sebe neupozorňuje ničím jiným než absolutním ponorem do hudby, muzikalitou a mimořádnou tónovou kulturou.

Festival nabídne několik desítek koncertů. Mimořádnost předem naznačuje recitál sopranistky Edity Gruberové i Mozartovo Rekviem s Boni pueri a s historickými nástroji, klavírista Ivan Moravec i Petrohradská filharmonie, Pražákovo kvarteto s hudbou Antona Weberna i dirigent Jiří Kout s Brahmsem nebo klavírista András Schiff s Dvořákem. Zajímavými hosty budou také oba britské orchestry - jubilující Hallé Orchestra z Manchesteru a Symfonický orchestr BBC, s nímž přijede jeho český šéfdirigent Jiří Bělohlávek.

Filharmonie nevysílá

Hráči České filharmonie na sebe již před festivalem negativně upozornili vleklým právním sporem se zaměstnavatelem. Důsledkem je, že se oba jejich koncerty nedostanou ani k českým rozhlasovým posluchačům, ani do nabídky evropské vysílací unie. V jednom z nich přitom výjimečně zazní Schönbergovo monodrama Očekávání s Dagmar Peckovou a v druhém stejně vzácně Kabeláčovo Zrcadlení a navíc Dvořákův Houslový koncert s vynikající sólistkou Julií Fischerovou.

Nejtradičnější položkou programu festivalu je úvodní Má vlast. Smetanův cyklus přijíždí po letech zahrát Filharmonie Brno. Čtyřicáté výročí událostí roku 1968, kdy tato vlastenecká hudba měla jednu z historických příležitostí způsobit mimořádné emoce a podpořit tehdejší politické naděje, může však být vhodným okamžikem k úvahám o její nesmrtelnosti a potenciálu, tedy o momentech, které vůbec nemusí být "tradiční" v tom horším slova smyslu.

Petr Veber - Hospodářské noviny (12. 5. 2008)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout