> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Bobby McFerrin měl v Pakulu skvělý projev k lidu

I druhý pražský koncert byl obrovským zážitkem

Recenze - Druhý pražský koncert Bobbyho McFerrina vypadal stejně jako čtvrteční. Sice menší prostor než první vyprodané vystoupení, ale stejně nadšené ovace a na závěr frenetický i dojemný potlesk. Bobby McFerrin ukázal Čechům, jak se mají bavit; jak si jen tak pro sebe zazpívat, jak se nestydět.

Kongresové centrum je známé naprosto chladnou neosobní atmosférou. Někdo toho dokáže využít, jiný se s tím nevyrovná. Bobby McFerrin během obou vystoupení vytvořil v bývalém Sjezdovém sále atmosféru útulného místa. Kde dříve KSČ donekonečna opakovali svá moudra o šťastném lidu, najednou to díky „pouhému" hlasu opravdu ožilo.

Zvláštně potvrzená klišé
Ale nejen díky hvězdě, ale právě i vnímavému publiku, které se rádo nechalo ovládat; v tom je ostatně Bobby McFerrin mistrem. Za dobu existence této podivné budovy to byla možná vůbec nejpozitivnější atmosféra, jakou její zdi pocítily. 

Ať to zní dnes jakkoli, z události, která možná vypadala na pěknou snobárnu, byla nakonec pocta pospolité muzikálnosti, ale nikoli lacinému showmanství před davy. Skoro by člověk použil i další klišé Co Čech, to muzikant.

Začalo se přesně. Krátce po půl osmé na pódium nakráčeli z chlapeckého sboru Boni Pueri a hned poté s lehkým krokem přišel Bobby. Pozdravil úklonou a začal s první písní. Tedy písní, šlo o scatovou improvizaci, kterých ten večer zaznělo ještě několik. Geniální frázování a výjimečný hlas se dal očekávat, změny rytmu vyvolávané poklepem na hrudník také.

Překvapila naprosto nulová slovní komunikace, McFerrin se omezil na povely Poslouchej! a Zkus to! - kterými ovládal zpěv publika. Ale zjevně to byl účel: nechat za sebe mluvit pouze hudbu, přesvědčit diváky, aby se sami vložili do procesu koncertu, naučit fanoušky pohrát si s hlasem.

I když by to Bobby utáhl celé sám, právě práce s publikem tvořila hlavní páteř koncertu. Vlastně šlo o velmi netradiční vyučovací hodinu, o improvizační kurz, možná dokonce o setkání s vyšší bytostí.

Oddané publikum
Nešlo o hosty a o to, co všechno zvládne Bobby McFerrin se svým hlasem a zahraje na své tělo. Vlastně paradoxně nešlo ani o něj samotného. Důležité bylo, nakolik návštěvníci přistoupí na pravidly hry, nakolik se zapojí. Tuzemské publikum v tom uspělo.

Opakovalo po Bobbym i ty nejroztodivnější vokální úkony; někdy výtečně, jindy hůře, ale vždy vstřícně. A Mistr se bavil: někdy nechal zpívat celý sál, jindy si ho rozdělil na poloviny či na třetiny nebo přesvědčil jednu divačku, aby jeho vokál doprovázela tancem.

Právě díky těmto špílcům a aktivní účasti publika atmosféra včera nabírala v sále další pozitivní vibrace.

Musí se umět i naslouchat
Večer nicméně velmi oživili i hosté. Ve čtvrtek exceloval Dan Bárta, i páteční dvě písně s Boni Pueri byly velmi povedené, obzvláště pak chorál Ave Maria (ve čtvrtek svůj majstrštyk provedl s diváky).

I společná improvizace s Ridinou Ahmed se vydařila. Právě tato zpěvačka se snaží o snad něco podobného jako Bobby McFerrin. Uspět jen silou svého hlasu. Dohromady jim to velmi slušelo.

Stejně potěšilo ženské violoncellové duo Tara Fuki . Právě u jejich dvou písní nás McFerrin naučil ještě něco: Jak důležité je umět naslouchat. Do první nevstoupil skoro vůbec, do druhé sporadicky. Protože jeho přístup je prost samoúčelnosti a nutnosti předvádět se. Když je něco dokonalé, s klidem to nechá plynout…

Byla to velezajímavá dvouhodinovka, kterou možná občas narušily přece jen  až příliš varietní momenty, ale McFerrinovo charisma, smysl pro humor a pozitivní energie to bohatě napravily.

Hlavní program ukončila skvostná McFerrinova verze písně Blackbird od The Beatles, což byl snad jediný z jeho mnoha coverhitů, který zazněl. Poté se Bobby rozloučil vítězným véčkem a odkráčel do zákulisí, aby se po několika minutách frenetického potlesku ještě vrátil a zazpíval krátký motiv.

Ani tentokrát nedošlo na Don't Worry Be Happy, ale vlastně jakoby ta píseň zněla pod celým koncertem.

Michal Pařízek - www.aktualne.cz (17. 5. 2008)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout