> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri odlétají do Kanady s novým albem

Hradec Králové - Před Vánoci zářil v Japonsku a Hong-Kongu a v pátek ráno odlétá přes Vídeň do Toronta. Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri čeká páté velké severoamerické turné, tentokrát po Kanadě.

„Tradice chlapeckého sborového zpěvu je v Severní Americe neoddiskutovatelná, a proto nás velmi těší, že Boni pueri mají v obrovské konkurenci předních zámořských těles divákům stále co nabídnout," říká sbormistr Jakub Martinec.

V Torontu „dobří chlapci" vystoupí třeba v St. Wenceslaus Church, v Montrealu ve slavné koncertní síni Pollack Hall, v Ottawě v The Canadian War Museum a v Londonu v St. Peter's Cathedral. Turné napříč proviniciemi Ontario a Quebec přinese třináct samostaných koncertů a další tucet vystoupení pro studenty hudebních škol a univerzit.

Boni pueri si připravili dva koncertními programy. „První je klasický formát profilového koncertu s názvem Boni pueri na cestách, na němž zazní díla evropských mistrů klasiky a také tradiční písně všech kontinentů. Druhým je dětská terezínská opera Brundibár, kterou kanadské publikum uslyší v podání 'dobrých chlapců' v premiéře," upřesňujě Martinec.

Dvouaktovou operu Hanse Krásy, která se proslavila hlavně díky reprízám v terezínském židovském ghettu za druhé světové války, má sbor na repertoáru už řadu let. „Jde o smutné připomenutí holokaustu, proto jako evropské kulturní poselství zazní i pod záštitou české ambasády v Ottawě v nejvýznamnějších kanadských metropolích. Mezi vrcholy turné bude jistě patřit i samostatný koncert v proslulé montrealské Pollack Halle," dodává sbormistr. Brundibára v režii Karla Brožka bude sbor uvádět v češtině s anglickým vypravěčem. „Opera má necelou hodinu, k tomu přidáme českou muziku, hlavně Smetanu a Dvořáka. Odjíždíme na tři a půl týdne a nejvíc nás těší, že s sebou vezeme nové album, které vyšlo 1. února," říká sbormistr.

Nová nahrávka Boni pueri a hosté je bilanční, připomíná loňské pětadvacáté výročí sboru. Proto na ni zpěváci zařadili náročné sborové skladby Clauda Debussyho a Camilla Saint-Saënse, jimiž předloni otvírali sborovou sezonu České filharmonie, Zelenkova Responsoria, Krčkovu suitu na lidové motivy Hej, radost má a hlavně strhující Missu Adventus loni zesnulého Petra Ebena. K hostům na albu patří Schola Gregoriana Pragensis, klavírista DanielWiesner, Musica Bohemica, Musica Florea a varhaník Jaroslav Tůma.

„Naše nové cédéčko jsme dramaturgicky pojali jako malou retrospektivu, v níž připomínáme nejzajímavější projekty posledních let a zároveň se představujeme vedle předních českých souborů a umělců," přibližuje desku Martinec. „Nová nahrávka skutečně vznikala několik let a v diskografii Boni pueri, která číná na třiatřicet alb, je naší pravou výkladní skříní," dodává umělecký šéf Boni pueri Pavel Horák a připomíná, že už nyní se sbor chystá na prestižní vystoupení na mezinárodním festivalu Pražské jaro, kde před třemi lety uvedl Rejchovo Te Deum. „Tentokrát na 63. ročníku uvedeme s komorním souborem Musica Florea Mozartovo Requiem," říká Horák.

Petr Mareček - MF DNES (6. 2. 2008)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout