> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Zazpívat si s McFerrinem? Zážitek na celý život

Hradec Králové - Takovou trému ještě neměli, a to zpívali s José Carrerasem i v italské opeře. Když ve čtvrtek nasedali do autobusu, měli jedinou jistotu - zkoušku v pražském Kongresovémcentru. Hradecký chlapecký sbor Boni pueri čekalo večerní vystoupení se slavným americkým jazzmanem Bobby McFerrinem, který čtyřiadvaceti zpěvákům vzkázal jediné: „Budeme improvizovat." „Do poslední chvíle jsme nevěděli, co nás čeká, já skoro nespal. Na zkoušce jsme zazpívali třeba Bachovo Air a melodii z Hvězdných válek. Pak přišel Bobby McFerrin a ptal se: Pánové budou zpívat něco vlastního, nebo budeme improvizovat? Rozhodli jsme se pro improvizaci, což jsme ještě nikdy nezkoušeli. Hned si také kluky vyzkoušel, co může čekat, aby je před vyprodaným sálem neztrapnil," říká sbormistr Boni pueri Pavel Horák.

S příchodem usmívajícího se desetinásobného držitele Grammy v džínách a tričku veškerá tréma padla. Každému chlapci, s kterým zkusil hlasové cvičení, podal ruku. Pak rozhodl: „Líbí se mi to. Nebojte, bude to dobré."

Než při vystoupení došlo na Boni pueri, majitel čtyř oktáv a těla coby orchestru improvizoval s Clarinet Factory, zazpíval si s Danem Bártou a rozezpíval publikum Gounodovou AveMaria. „Pak přišel náš čas. Byla to radost i boj. Nejprve zpíval s celým sborem, pak chodil od jednoho kluka k druhému a zkoušel těžká dueta, vypadalo to jako přijímačky na Oxford," uvádí Horákův kolega sbormistr Jakub Martinec. Nejmenší sopranista Petr Vanc k jejich údivu s naprostým klidem stačil Ferrinovým vysokým falzetům, dokonce dosáhl i tam, kam už Bobby nemohl.

Sbormistři se shodují, že koncert, který sledovali z jeviště, byl pro ně jedním z největších životních zážitků. „Vidět člověka, který s obrovskou samozřejmostí sám jen hlasem utáhne dvě a půlhodiny dlouhý koncert, je naprosto fascinující. Nebáli bychom se ani příměru hudební bůh," říkají. Muzikant z Clarinet Factory podotkl, že i kdyby zůstalo jen u zkoušky, stačilo by mu na to celý život.

Boni pueri jako jediní vystoupili s Bobby McFerrinem i včera, neboť zpěvák pro obrovský zájem přidal další koncert. S hradeckým sborem se „obětí" zpěvákovy improvizace staly Tara Fuki a Ridina Ahmedová.

Petr Mareček - MF DNES (17. 5. 2008)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout