> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Bobby McFerrin přizval Boni pueri

Hradecký chlapecký sbor se vrátil z Kanady, zanedlouho vystoupí se slavným zpěvákem a chystá Mozartovo Requiem

Hradec Králové - Má to být koncert desetiletí - a Boni pueri budou u toho. Americký jazzový zpěvák Bobby McFerrin, desetinásobný držitel Grammy, který prodal na dvacet milionů alb, si pro svůj květnový koncert v Praze coby hosty vybral vedle Dana Bárty a Clarinet Factory také královéhradecký chlapecký sbor.

„Je to pro nás obrovská čest, takové pozvání má stejnou váhu, jako by si nás vybral třeba Louis Armstrong,“ říká umělecký šéf sboru Pavel Horák, „z obou koncertních skupin Boni pueri vystoupí na jevišti Kongresového centra čtyřiadvacet kluků. Co však budou zpívat, zůstává pro nás zatím záhadou.“

Bobby McFerrin je bytostný improvizátor a jeho repertoár zasahuje od klasiky po lidovou hudbu. „Nikdy nic neplánuji dopředu. Nikdy se nerozhodnu dopředu, dokud nejsem na scéně,“ vzkázal v pondělí McFerrin z New Yorku. Jisté zatím je pouze to, že koncert bude mít nezvyklou jevištní úpravu, část obecenstva bude sedět přímo na jevišti.

„Už když jsme byli osloveni uměleckým ředitelem projektu Strings of O2 Markem Vrabcem, zda bychom pozvání přijali, ani na moment jsme neváhali. Je to velká výzva. Bobby McFerrin je totiž proslulý svou spontaneitou a schopností improvizace a v tomto duchu se jistě ponese celý koncert. Myslím, že se opravdu máme na co těšit, setkání s touto americkou legendou bude velikým zážitkem. Koncertem bude provázet Marek Eben, se kterým jsme již také v minulosti spolupracovali. S jeho bratrem Davidem jsme společně vytvořili projekt Ado ratio Cru cis, Adventní mši jejich otce Petra Ebena jsme natočili na naše dosud poslední cédéčko Boni pueri hosté,“ říká Pavel Horák.

Mozartovo Requiem

Být v rukou Bobby McFerrina je jistota, Boni pueri však čeká ještě křehčí led. Na Pražském jaru - 24. května v chrámu Matky Boží před Týnem - sbor provede s orchestrem Musica Florea a pod taktovkou Marka Štryncla Requiem Wolfganga Amadea Mozarta.

„Patrně půjde o jeden z nejtěžších koncertů. Requiem stejně jako Vivaldiho Čtvero ročních dob se v Praze po revoluci stalo komerční a turistickou atrakcí, kde to hrály orchestry KMČ - kdo má čas. Pořadatelé proto chtějí tomuto dílu vrátit původní váhu i umělecké kvality. Requiem se dnes často uvádí v romantické podobě s velkým orchestrem a sborem. Naše verze však bude netradiční, půjde o autentickou interpretaci s dobovými nástroji a laděním i s barokní manýrou. Velmi na tom dřeme, Marek Štryncl za námi jezdí každou neděli a s chlapci třeba čtyři hodiny piluje výslovnost autentické 'německé' latiny,“ uvádí Pavel Horák.

Očistné zážitky

Část sboru vedená sbormistrem Jakubem Martincem se nedávno vrátila ze čtvrtého velkého turné po Kanadě, kde při cestách napříč provinciemi Ontario a Quebec „dobří chlapci“ odzpívali třináct samostaných koncertů a dalších dvanáct vystoupení pro studenty hudebních škol a univerzit.

Vystoupili třeba v Montrealu ve slavné koncertní síni Pollack Hall, v Ottawě v The Canadian War Museum či v Londonu v St. Peter's Cathedral. „Neznám očistnější zážitek než koncert dětského sboru. Zážitek, který je mnohonásobně umocněn, jde-li o sbor tak vynikající, jako jsou Boni pueri...,“ napsal Joseph Cermak v New Homeland. I pro Karen Walker ovou, generální ředitelku Grand Theatre v Londonu, byl koncert nezapomenutelným zážitkem: „Byla jsem nadšená už samotným výběrem repertoáru a o to více ohromena profesionalitou a talentem těchto mladých zpěváků.“

Úspěch Brundibára Boni pueri opět zažili - kromě Niagarských vodopádů či tréninku kanadské NHL - vyprodané sály a aplausy vstoje, překvapilo je však, jak kanadské publikum reagovalo na Brundibára, dvouaktovou operu Hanse Krásy, která se proslavila hlavně díky reprízám v terezínském židovském ghettu za druhé světové války.

„Měli jsme z toho strach, protože to zpíváme v češtině, ale celé libreto měli diváci přeložené v programu. Dokonce během jednoho představení jsme měli dvakrát ovace vstoje. Příběh je sice jednoduchý a dětský, ale symbolika je silná, my jsme k tomu promítali obrázky z Terezína.

Překvapilo nás, že jsme s Brundibárem měli úspěch jak u dospělých, tak i u malých dětí ze škol,“ říká Jakub Martinec. Jejich nastudování ocenila i někdejší ředitelka opery Národního divadla Eva Herrmannová, přímá účastnice terezínského provedení: „Když jsme během druhé světové války v Terezíně hráli Brundibára, tak nás nikoho vůbec nenapadlo, že by mohl být v budoucnu tak populární. Během posledních let jsem měla možnost vidět celou řadu různých nastudování a musím říct, že to s Boni pueri patří k mým nejoblíbenějším. Občas se totiž stává, že holčičky, které hrají jednotlivé role, se tak trochu předvádějí a nedokáží se do představení vcítit. Naproti tomu kluci z Boni pueri jsou opravdoví a hrají a zpívají Brundibára se skutečnou radostí!“

Do Kanady se Boni pueri vrátí v koncertní sezoně 2009/2010, tentokrát na šest týdnů.

Petr Mareček - MF DNES (9. 4. 2008)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout