> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Vánoční klasika potěší Pardubice

Pardubice - Na letošní Adventní koncert pozvala Komorní filharmonie Pardubice k účinkování chlapecký sbor Boni pueri.
Malí zpěváčci z Hradce Králové dnes uvedou ve spolupráci s filharmoniky pod taktovkou dirigenta Jaroslava Krčka v Sukově síni Domu v Pardubicích bohatý program s vánoční tematikou, doplněný skladbami Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händela.
Autorem mnohých úprav barokních vánočních melodií, vánočních písní staré Evropy, mimo jiné z oblasti Německa, Francie a Španělska, a také překrásných českých, moravských a slovenských vánočních písní a koled je mnohostranný hudebník Jaroslav Krček. Dirigent, skladatel a popularizátor české folklórní hudby a anonymní tvorby je znám v povědomí české hudební veřejnosti zejména jako zakladatel a umělecký vedoucí komorního ansámblu Musica Bohemica.

Boni pueri zazpívají vánoční písně a koledy

S chlapeckým sborem Boni pueri, dnes známým nejen v Evropě, uvede Krček po Bachově chorálu dvě části proslaveného Händelova oratoria Mesiáš. Poté už budou v podání chlapeckých hlasů znít známé i méně známé vánoční melodie z oblasti umělé i lidové tvorby. Posluchači se mohou těšit například na slavnou Tichou noc, Veselé vánoční hody či Narodil se Kristus Pán.
Koncert se začíná v 19.30 hodin. V pátek 7. prosince vystoupí v Komorní filharmonie Pardubice a Boni pueri se stejným koncertem ve velkém sále Muzea v Chrudimi. Český chlapecký sbor Boni pueri byl založen v roce 1982 a postupně se zařadil mezi významná evropská hudební tělesa. Třísetpadesátičlenný sbor dosud absolvoval více než 2500 samostatných koncertů po celé Evropě, Americe a Asii, vydal třináct vlastních nahrávek a na dalších dvaceti se podílel. Sbormistry Boni pueri jsou Pavel Horák a Jakub Martinec.
Boni pueri účinkovali po boku význačných umělců, jako je José Carreras, natáčejí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě. Sbor absolvuje pravidelná profesionální koncertní turné po USA, Kanadě, Japonsku, Velké Británii, Francii, Itálii či Německu.
Sbor je také zván na světové hudební festivaly. Vystupoval na několika ročnících Pražského jara, na festivalu Europalia v Bruselu a America Fest v Minneapolisu.

vid - MF DNES (5. 12. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout