> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Města se chystají na svátky

Rozsvícené vánoční stromy a slavnostní ohňostroje, ale i horký punč na VÁNOČNÍCH TRZÍCH a řada koncertů doprovodí Advent ve středočeských městech.

Již zítra se na mnoha místech středních Čech rozzáří do tmy vánoční stromy, které svým světlem slavnostně zahájí adventní období. Jako každý rok výzdobu v ulicích měst doplní množství kulturních akcí přinášejících radost dětem i dospělým.
„V Benešově bude nasvícena radnice, Masarykovo náměstí i přilehlé ulice. Vánoční strom se rozzáří 2. prosince. Na Štědrý den bude na náměstí od 16 hodin program, ve kterém zazní koledy a písně v podání dětského sboru. Protože městská vyhláška nedovoluje pití alkoholu na veřejném prostranství, pochutnají si lidé ve dvou stáncích na horké čokoládě či horkém čaji," řekl místostarosta Jaroslav Duras.

Sbor Boni Pueri zazpívá na náměstí v Berouně

Vánoční strom spolu s centrem města se rozsvítí první adventní neděli v Berouně. Kromě toho vystoupí 2. prosince od 16 hodin na Husově náměstí chlapecký pěvecký sbor Boni Pueri. „Město pořádá také 14. prosince od 10 hodin zpívání u vánočního stromu. Bude zde svítící betlém s postavami v životní velikosti, trhy se otevřou na Husově náměstí od 15. až 22. prosince," říká mluvčí Jitka Soukupová. Nabídku předvánočních akcí doplňuje řada adventních koncertů v podání Smíšeného pěveckého sboru Slavoš, Velkého swingového orchestru a dalších účinkujících v kostele sv. Jakuba nebo v sále České pojišťovny.
Tradiční vánoční trhy se budou konat také v Kladně od 7. do 21. prosince na Floriánském náměstí. „Lidé si zde mohou koupit kapry, stromky, jmelí, věnce a další výrobky. Na náměstí Starosty Pavla bude vystaven živý betlém. Spirituál Kvintet vystoupí 2. prosince od 16 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Na stejný den je naplánováno pro děti i pro dospělé adventní odpoledne ve Středočeském divadle. Po skončení programu půjde průvod k vánočnímu stromu, který v 17.30 slavnostně rozsvítí primátor," řekla mluvčí Petra Kučerová.
Horkým punčem a ohňostrojem začíná advent v Kolíně. Ve městě bude svítit vánoční strom, osvětleno bude i historické centrum včetně příjezdových ulic. „Klasické vánoční trhy pořádáme pouze 13. prosince. Vystoupí Kolínská filharmonie, zahraje i městská hudba Františka Kmocha," řekl starosta Jiří Buřič.
Vánoční trhy nepřipravuje město Kutná Hora. „V prvním adventním týdnu rozsvítíme slavnostně strom a vánoční osvětlení na sloupech městských lamp," říká místostarosta Václav Vančura.
Město a vánoční strom v Mělníku se rozsvítí první adventní neděli. „Na náměstí Míru postavíme 14 dřevěných stánků, které budou nabízet výrobky lidové tvorby a řemesel. Denně až do 22. prosince bude v podvečer pro obyvatele připraven kulturní program," uvedl starosta města Miroslav Neumann.
Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati rozsvítil vánoční strom a zahájil trhy již 23. listopadu. „Pro obyvatele města máme na 2. prosince připravenu Vánoční mši. Od 8. prosince začíná jarmark se staročeskými stánky, které budou nabízet vánoční cukroví, medovinu nebo svařák. Opékat se bude kýta na rožni. Lidé se budou na náměstí potkávat s postavičkami v divadelních kostýmech," přiblížil atmosféru Vánoc náměstek primátora Jan Smutný.

V Rakovníku se mohou těšit na ohňostroj

Vánoční strom zároveň s výzdobou v Rakovníku se rozzáří na Husově náměstí 5. prosince v 16 hodin. „Dospělí i děti se mohou těšit na Mikuláše a ohňostroj. Klasické vánoční trhy město nepřipravuje. Nicméně Městská knihovna Rakovník pořádá 13. prosince již popáté adventní řemeslný jarmark pod názvem Pohoda V Brance. Připravena bude i řada různých kulturních akcí," uvedl starosta Zdeněk Nejdl.
V prvním adventním týdnu budou vánočně vyzdobeny vzrostlé stromy pod hradbami města Nymburk. „Výzdobu rozšíříme z náměstí Elišky Přemyslovny do přilehlých ulic. Obyvatelé města již tradičně věnují vlastní stromky, které se rozzáří na náměstí a u kterých si zazpívají koledy. Vánoční trhy nepořádáme," uvedl zastupitel města Pavel Novák.
Podle starosty Poděbrad Jozefa Ďurčanského jsou na náměstí Jiřího z Poděbrad celoroční trhy, které budou doplněny o vánoční zboží. „Rozzáří se vánoční strom, pod kterým bude vyhodnocena dětská soutěž o nejhezčí vánoční ozdobu. Také na kolonádě rozsvítíme žárovky a otevřeme trhy na prvním zámeckém nádvoří," uvedl starosta.
Osvětlení pěší zóny a radnice v Čáslavi se rozzáří 4. prosince v 16 hodin a potrvá až do Tří králů. „Pro obyvatele města je připraven ohňostroj a vánoční trhy," řekl místostarosta Jaromír Strnad.
Slavností světla začínají adventní svátky ve Slaném 7. prosince od 16.30. „Bude rozsvícen strom i celé město. Lidé si mohou zazpívat na náměstí T. G. Masaryka koledy, vánoční náladové trhy se na jeden den otevřou 8. prosince.

Alena Hájková - MF DNES (1. 12. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout