> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Rudolfinum ovládne operní svár

Praha - Opera Král Roger polského skladatele Karla Szymanowského zazní dnes a zítra koncertně v Dvořákově síni Rudolfina.
Szymanowski, od jehož úmrtí letos uplynulo sedmdesát let, svým rukopisem výrazně obohatil pozdně romantický styl. Po Fryderyku Chopinovi je považován za nejvýznamnějšího polského skladatele. Polský parlament dokonce letošní rok vyhlásil Rokem Szymanowského.
Skladatelův zájem o filozofii, antiku a mimoevropská a předkřesťanská náboženství se odráží i v Králi Rogerovi. Hudebně a myšlenkově složité dílo, vyžadující velký provozovací aparát a pracující i s byzantskou a církevní hudbou, mělo světovou premiéru roku 1926 ve Varšavě. Pojednává o střetu raného křesťanství, které zastupuje vládce Sicílie Roger, s pohanstvím, symbolicky vyjádřeným pastýřem z dalekého Východu, ve skutečnosti bohem Dionýsem. Operu roku 1932 úspěšně uvedlo pražské Národní divadlo, od té doby však v Praze nezazněla. Nadcházející dva večery připravil s Českou filharmonií, Českým filharmonickým sborem Brno, chlapeckým sborem Boni Pueri a polskými sólisty švýcarský dirigent Charles Dutoit, jenž Krále Rogera provedl už v New Yorku, Tokiu nebo Paříži.

vd - MF DNES (25. 10. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout