> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Mahlerův hudební festival graduje

Vysočina - Po čtyřdenním uměleckém turné, kdy se s letošním mezinárodním hudebním festivalem Hudba tisíců - Mahler Jihlava seznámili posluchači na různých místech Vysočiny díky projektu Vita Caroli, se dnes vrací opět do krajského města.
Horácké divadlo bude mít tu čest od devatenácti hodin stát se místem pro písňové cykly jednoho z klasiků české hudební kultury Antonína Dvořáka i patrona festivalu Gustava Mahlera.
„Význam Antonína Dvořáka jistě dokládá i fakt, že nahrávku jeho ,Novosvětské symfonie' dopravili američtí astronauti jako svědectví o naší civilizaci na Měsíc," připomíná velikost českého skladatele Jiří Štilec, ředitel festivalu.
V oblasti písňové literatury jsou nejčastěji provozovanými Dvořákovými cykly Biblické písně a Cikánské melodie. „Píseň ,Když mne stará matka' patří k nejpopulárnějším Dvořákovým písním vůbec a soupis jejích nahrávek, včetně nejrůznějších úprav, je impozantní," vyzdvihuje kvalitu melodií, které zazní v první části dnešního koncertu, Jiří Štilec.
Písňový cyklus ,Kindertotenlieder' (Písně o mrtvých dětech) vychází z umu Gustava Mahlera, který vznikl na počátku dvacátého století v sousedství jeho velkých symfonických děl. „Gustav Mahler zvolil pro tento cyklus svého oblíbeného básníka a překladatele Friedricha Rückerta, jenž napsal svoji sbírku Kindertotenlieder v devatenáctém století po smrti svých dvou dětí," podotýká Jiří Štilec k dílu, které komponoval v době, kdy obě jeho dcery byly naopak zcela zdravé. Po smrti dcery Marie Anny, před sto lety, roku 1907 skladatel Gustav Mahler však již nikdy cyklus ,Písně o mrtvých dětech' neprováděl ani nedirigoval. „V druhé polovině vystoupení jihlavské rodačky Kateřiny Hebelkové posluchači uslyší populární árie světových skladatelů s důrazem na oblast, která je pěvkyni nejbližší - Händel, Gluck nebo Rossini. A samozřejmě nebude chybět ani Bizetova Carmen a proslulý duet ,La ci darem la mano' z Mozartovy opery ,Don Giovanni'," upřesnil večerní program Jiří Štilec.
Společně s Kateřinou Hebelkovou - mezzosopránem, se představí Stanislav Krejčiřík - basbaryton, na klavír zahraje David Švec.
Příznivci klasické hudby mají v těchto dnech opravdu žně. Mahlerův hudební festival graduje, ale letošní ročník zdaleka ještě dnes nekončí. Za týden, ve čtvrtek od osmnácti hodin, bude koncertní síní presbytář jihlavského Hotelu Gustav Mahler. Marek Štilec bude dirigovat smyčcový orchestr Quattro a zpívat bude baryton Ivan Kusnjer, jehož i kritika označila v roce 1996 za ,krále českých pěvců'.
Až na 14. listopad je naplánován závěrečný koncert Hudby tisíců tohoto roku. Ten se uskuteční pod názvem ,Cesta kolem světa za 80 minut' v chrámu Povýšení sv. Kříže rovněž v Jihlavě. Sbormistři Pavel Horák a Jakub Martinec uvedou český chlapecký sbor Boni pueri, který je kulturním velvyslancem sborové federace při Evropské unii.

aum - MF DNES (26. 9. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout