> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Město pohádky: Ten udělá to a ten zas tohle

Jičín - Býval to švec, pak z něj vrchnostenská zpupnost a spravedlivý hněv udělaly loupežníka. Rumcajs, který patří k Jičínu stejně jako Mozart k Salcburku, letos slaví čtyřicátiny. Narozeniny Čtvrtkova hrdiny jsou jedním z hlavních motivů 17. ročníku festivalu Jičín - město pohádky, který začne dnes.
Přehlídka, unikátní svého druhu v Evropě, která byla v minulosti zasvěcena Josefu Štefanu Kubínovi, Václavu Čtvrtkovi či hrám a komunikaci, má letos podtitul Ten dělá to a ten zas tohle aneb Řemesla v pohádkách. Program, k němuž patří výstavy, divadelní představení, koncerty i tvůrčí dílny, se až do neděle rozprostře ve všech zákoutích města od galerií přes kulturní sály až po zámek a Valdštejnské náměstí. Dobrá tradice se má držet, proto dnes v 16 hodin vyrazí průvod pohádkové „havěti“ vedený patronem festivalu Jiřím Lábusem. „Průvod je rok od roku větší a spolu se zahajovacím ceremoniálem se stává vyhledávanou podívanou. Hlavní město pohádky otevře jeho patron Jiří Lábus, začnou vycházet Pohádkové noviny, fungovat Pohádková pošta, na Valdické bráně se usadí tříhlavý drak a ze své jeskyně v lese Řáholci přijde Rumcajs, Manka a Cipísek. Jičín bude opět pestrý zpíváním, malováním, tancem, divadlem, výstavami hraček, knih, ale i galerií dětské a studentské tvorby,“ říká ředitelka festivalu Věra Rychterová.
Aby přehlídka dostála svému mottu, budou v centru města tvůrčí dílny cechů řemeslných i místa tvořivých her. „Nosným pilířem filozofie festivalu je kreativita. Vzhledem k podtitulu by měl být připomenutím odkazu našich předků, zaniklých řemesel, i středověkých, a oživením lidových tradic. K tomu patří rukodělná výroba spolu s písničkami o řemeslech, dramatizací, tanci, turnaji, soutěžemi a především na čtyřicet tvůrčích dílen, některé s udílením výučního listu. Chystají se dílny keramické, výtvarné s malováním na hedvábí a sklo, portrétování, dále drátenické a truhlářské. Chybět nebude ani výuka animace, pixilace, tkaní, výroby ručního papíru či provaznictví. Každý bude mít příležitost leccos si vyzkoušet, ukázat, co dovede, a třeba si odnést i výuční list. Mezi řemeslníky budou studenti řady středních a vysokých škol,“ říká Rychterová a připomíná, že chybět nebudou ani středověké tržiště, hračkářský trh, říše loutek, chráněné dílny, pouliční divadla, dětská vystoupení či večerní venkovní promítání. Dojde na předpremiéru televizních pohádek, novou sérii večerníčků Krysáci či na novinku Tomáše Vorla Gympl. „Ve čtvrtek z nádraží Praha Braník vypraví Jiří Lábus parní expres Pohádka a pražské školáky bude do hlavního města pohádky doprovázet Rumcajs,“ uvádí ředitelka.
Děti mají hry a soutěže, dospělí divadelní hry, třeba Kumšt se třemi Jany - Kačerem, Hrušínským a Třískou, a koncerty, na nichž vystoupí Hana Hegerová, hradecký sbor Boni pueri, Věra Špinarová, Kryštof, Jana Koubková, Jaroslav Uhlíř a Vlasta Redl.

Petr Mareček - MF DNES (11. 9. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout