> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Jihlava vzdá hold Mahlerovi

Hudební festival Hudba tisíců - Mahler Jihlava 2007 zahájí v pátek koncert brněnské filharmonie

Jihlava - Krajské město bude od pátku znovu na několik měsíců patřit Gustavu Mahlerovi. Jméno slavného skladatele a dirigenta, který se na Vysočině narodil a v Jihlavě prožil své mládí, nese ve svém názvu tradiční hudební festival Hudba tisíců -Mahler Jihlava 2007.
Letošní šestý ročník festivalu potrvá od 14. září do 14. listopadu.
„Na pátečním zahajovacím koncertu ve velkém sále DKO vystoupí od 19 hodin Filharmonie Brno pod vedením dirigenta Martina Turnovského se sólisty Karlou Bytnarovou a Františkem Novotným,“ představil úvodní koncert Jiří Štilec, ředitel hudebního festivalu.
V programu zazní díla Straussova, Korngoldova a Mahlerova.
Zahajovacímu koncertu bude předcházet od 15 hodin na Masarykově náměstí vystoupení velkého smyčcového orchestru jihlavské základní umělecké školy.
Pro letošní rok chtějí pořadatelé využít ke koncertům převážně sály hotelu Gustav Mahler nebo Horáckého divadla. Loni se pořadatelům neosvědčil sál Dělnického domu. „V letošním roce jej určitě využívat nebudeme. Nevyhovující bylo především technické zázemí,“ vzpomíná na nepříjemné problémy Jiří Štilec.
Koncerty však budou i mimo území Jihlavy, a tak se příznivci hudby mohou těšit na vystoupení profesionálů v Polné, Havlíčkově Brodě, Bystřici nad Pernštejnem a v Třebíči.
V rámci festivalu vystoupí letos ještě například soubor Musica spiritualis s Petrem Daňkem, Bohemia Luxembourg trio, jenž tvoří Carlo Jans, Jitka Hosprová a Kateřina Englichová. Posluchačům se po delší době představí i jihlavská rodačka, zpěvačka Kateřina Hebelková. Diváci se mohou těšit i na hlas Ivana Kusnjera, Orchestr Quattro a chlapecký pěvecký sbor Boni pueri.
Součástí festivalu je i výstava ,Keramické objekty‘ britské výtvarnice Heleny Giras-Kozákové v Kalištích u Humpolce. Doprovodným programem bude i divadelní představení Petrolejové lampy v Horáckém divadle v Jihlavě. Divákům se ve slavné adaptaci psychologického románu Jaroslava Havlíčka představí herci Barbora Hrzánová a Radek Holub. Na představení se můžete podívat 19. září.
Součástí festivalu bude i představení nového kompaktního disku s živou nahrávkou Mahlerovy Symfonie č. 4. Tato skladba zazněla na zahajovacím koncertu festivalu v roce 2004. Hraje na ní Symfonický orchestr Českého rozhlasu se sólistkou Karolínou Berkovou a šéfdirigentem Vladimírem Válkem. Deska bude slavnostně představena 4. října v Jihlavě. Zvláštním festivalovým bonusem bude koncert 14. června. Posluchačům se představí chlapecký pěvecký sbor Boni pueri, který v Jihlavě dosud nekoncertoval.
Vstupenky na jednotlivé koncerty lze zakoupit například v turistickém informačním centru v budově jihlavské radnice. Podrobný program je na stránkách www.mahler2000.cz.

ilm - MF DNES (11. 9. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout