> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Filharmonie chystá 30. sezonu

V jubilejní sezoně nabídne hradecký orchestr velké symfonie či operu, hostem bude i Gabriela Demeterová

Hradec Králové - Královéhradeckou Filharmonii čeká na konci června prémiový koncert pro abonenty, a to s díly Richarda Strausse či Jeana Sibelia, a pak na přelomu července a srpna tradiční mezinárodní open air Operní festival. Na něm v atriu Santini v hradeckém Novém Adalbertinu zazní opera Tomáše Hanzlíka Endymio na barokní libreto z kroměřížského zámku v podání souboru Ensemble Damian a Bizetova Carmen s Ellen Rabinerovou, sólistkou newyorské Metropolitní opery, v titulní roli. Tím se devětadvacátá koncertní sezona hradeckého orchestru zvolna zlomí do jubilejní - třicáté.
„I v této sezoně zachováme model šesti abonentních řad. Milovníci vážné hudby si mohou vybrat z nabídky symfonických koncertů, operních představení, projektů na pomezí žánrů a večerů komorní hudby a sborového umění,“ říká dramaturg Filharmonie Marek Hrubecký a připomíná, že ani v příští sezoně 2007/2008 nebude chybět úspěšný festival Hudební fórum, efektní most přes propast mezi soudobými tvůrci a publikem, který loni slyšeli jak koncesionáři stanice Vltava, tak posluchači v celé Evropě či USA.

Velká díla i jména

„V jubilejní sezoně se potkáme s významnou hudbou 20. století, můžu zmínit Tarase Bulbu od Leoše Janáčka či Honeggerovu Vánoční kantátu, a samozřejmě s největšími mistry 19. století od Brahmse a Dvořáka přes Brucknera až po Chopina a Smetanu. Někdy najdeme v hudbě velikost, která nám i v běžném životě může pomoci, to platí třeba pro Eroicu Ludwiga van Beethovena,“ říká šéfdirigent hradeckého tělesa Ondřej Kukal.
Pilířem je abonentní řada A, která nabízí velké symfonie a zásadní díla světových skladatelů. „Hity klasiky zazní v podání absolutní vítězky mezinárodní soutěže Yehudi Menuhina Gabriely Demeterové, vítěze Young Concert Artists New York klavíristy Martina Kasíka, držitele Diapason D'Or Jana Páleníčka, Ivana Kusnjera, koncertního mistra Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu Floriana Sonnleitnera, Lukáše Vondráčka, Jana Simona či světoznámého dětského sboru Jitro,“ říká dramaturg. Chybět nebudou ani besedy před koncerty s Lukášem Hurníkem.
Malý cyklus má s abonentní řadou A společný první a poslední koncert. „Vedle Mozartovy symfonie a Paganiniho houslového koncertu chystáme operní galavečer a klasické baletní představení Coppélia od Léo Deliba,“ uvádí dramaturg. Vedle domácích dirigentů Ondřeje Kukala a Andrease Sebastiana Weisera vystoupí v obou symfonických řadách hosté, například Elli Jaffe nebo Daniel Beyer.

Jakobín i Figarova svatba Abonentní řada

O patří opeře a baletu. V ní diváci uvidí Smetanovu Prodanou nevěstu, Dvořákova Jakobína, Mozartovy Figarovu svatbu a Dona Giovanniho a Pucciniho Madame Butterfly. „Zastoupen bude i Verdi, a to Attilou. Milovníci baletu se mohou těšit na Héroldovu Marnou opatrnost. V Hradci Králové budou hostovat umělecké soubory Divadla J. K. Tyla v Plzni, Moravského divadla Olomouc, Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem, Divadla Františka Xavera Šaldy Liberec a Slezského divadla Opava,“ dodává dramaturg.
Abonentní řada Mezi proudy, v níž nedávno zářila třeba Ida Kelarová, se otevře francouzskými šansony v podání Radky Fišarové v programu Paris, Paris! „Dramaturgii cyklu dotvoří art rock legendárního slovenského varhaníka Mariana Vargy, vokální sound brněnského Q Voxu a folklorní inspirační zdroje Hradišťanu,“ říká Hrubecký. Novinkou 30. sezony budou Komorní večery s Gentlemen Singers i vánoční program nazvaný Loutna česká. V abonentní sborové řadě vystoupí Jitro Jiřího Skopala či chlapecký sbor Boni pueri. V programu sezony nebude chybět ani duchovní hudba, recitál Václava Hudečka či tradiční Silvestrovský koncert. „Novinkou je kupónové předplatné. Jeho výhodou je možnost každého diváka sestavit si abonentní řadu koncertů podle vlastního výběru,“ připomíná dramaturg. Více informací naleznete na www.fhk.cz.

Petr Mareček - MF DNES (20. 6. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout