> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri zpívají v seriálu

Hradecký sbor nazpíval ústřední píseň pro asijský seriál, sólista Aleš Staněk vystoupí v Soulu živě

Hradec Králové - Štěstí prý sedá na ledacos, ale hlavně přeje připraveným. Proto sólisté královéhradeckého chlapeckého sboru Boni pueri, sopranisté Štěpán Klouček a Matěj Horák a altista Václav Heřman, vystoupili v roce 2004 v rolích tří Géniů v Mozartově Kouzelné flétně na Piazza del Popolo v samém srdci Říma a proto malý sopranista Aleš Staněk odlétá na konci dubna - na otočku - do jihokorejského Soulu, aby zazpíval na benefičním monstrkoncertu. Jméno chlapeckého sboru světového renomé tak uslyší - stejně jako v Římě - tisíce lidí na stadionu i miliony u televizorů. Staněk však nebude zpívat klasický sborový repertoár, ale skladbu Seewa Lee, který v asijských zemích platí za tamního Andrewa Lloyda Webbera či Johna Williamse.

Muzika pro seriál

Cestě do Soulu, kde už sbor vystupoval, předcházela spolupráce na albu pro korejskou nahrávací společnost, která si přála vydat ryze relaxační album pro těhotné ženy.
„Teď nás oslovili, zda bychom nenazpívali dvě skladby Seewa Lee pro televizní seriál. Je to spíše pop music, ale lákalo nás to. Zjistili jsme, že je to nádherná muzika. Aleš Staněk ještě nikdy žádné sólo nenazpíval, zkusil to a zjistil, že mu sedí, až jsme si z toho sedli na zadek. A to partituru nijak zvlášť nestudoval,“ říká sbormistr Pavel Horák. Sborové aranžmá rozepsal Martin Sedláček. „Dostali jsme jen nahrávky nazpívané v jednohlase korejskou zpěvačkou, takže sborové aranžmá už bylo zcela na nás. Výsledek se, myslím, opravdu povedl. I když má asijská hudba zcela jiné historické kořeny a Korejci mají rozdílné hudební cítění, v dnešní moderní době se vše propojuje a skladatel Seewo Lee napsal opravdu krásnou filmovou hudbu, která je blízká i Evropanům. Jde o titulní hudbu a ústřední melodii k novému jihokorejskému seriálu z lékařského prostředí s názvem Velká bílá věž, který bude premiérově vysílat kanál MBC a který bude distribuován i do Japonska a dalších asijských zemí,“ říká Sedláček.
Velká bílá věž se jmenuje i benefiční koncert na olympijském stadionu, na němž vystoupí Aleš Staněk vedle korejských pěveckých hvězd.
„Výtěžek z koncertu bude věnován Korejské asociaci pro lékařský výzkum a na pomoc dětem trpícím rakovinou. Zpěváky doprovodí Seoul Brooming Orchestra, jehož dirigentem bude osobně Seewo Lee. Koncert bude přenášet korejská televize a snad jej bude možné zhlédnout i přes internet,“ uvádí Martin Sedláček. „Pravděpodobně tam budeme jediní Evropané,“ podotýká Horák, který Aleše do Soulu doprovodí.

Bilanční album

Korejská spolupráce na tamní „nemocnici“ je jen malý díl současné práce Boni pueri. Po návratu ze Soulu vyrazí sbor na festival do britského Cornwallu. „Jde o setkání anglických mužských a chlapeckých sborů a my jsme pozváni jako jedni ze tří hostů. V Anglii dnes sborová tradice, kdysi věhlasná, trochu upadá. Budeme tam v nevděčné pozici, protože na nás či na kolegách z Austrálie chtějí ukázat, jak se zpívá a jak sbor vůbec funguje,“ uvádí sbormistr Jakub Martinec.
Sbor letos slaví čtvrt století a k tomu chystá bilanční album, v historii už třiatřicáté. Na cédéčku Boni pueri a hosté by měly objevit varhaník Jaroslav Tůma i soubory Musica Florea, Schola Gregoriana Pragensis nebo Jaroslav Krček s orchestrem Musica Bohemica. Vedle děl Petra Ebena a Gabriela Faurého na ni nebudou chybět ani skladby Claude Debussyho či Camille Saint-Saënse. „Nedávno nás oslovil nás Supraphon, abychom natočili další vánoční desku, ovšem bez zvonků a ozdob, jen a capella, maximálně s varhanami,“ říká Martinec a podotýká, že repertoárový grunt Boni pueri z valné části vychází ze dvou křesťanských svátků - z Vánoc a Velikonoc.

Barokní génius a Král Roger

Boni pueri se vydají do Německa, mužská část se sbormistryní a zpěvačkou Jennifer C. Beynon - Martincovou pojede do Finska a na sklonku roku s vánočním programem do Japonska. „Čekají nás další Responsoria Jana Dismase Zelenky. Už jsme dělali Velkopáteční, teď se chystáme na 'Zelený čtvrtek', což je také dílo, které u nás dosud nebylo provedeno. Opět jde o nabídku od manažera Magdaleny Kožené pana Dittricha v rámci dramaturgického projektu České sny. Zelenka má ve světě téměř stejnou váhu jako Johann Sebastian Bach, ač jeho současník, je daleko větší modernista. Myslím, že je to další génius své doby, i když jeho veledílo je na hranici zpívatelnosti,“ uvádí Pavel Horák.
Další nabídka přišla díky koncertu, kterým Boni pueri v pražském Rudolfinu otvírali sborový cyklus České filharmonie. „Dostali jsme pozvání, abychom v říjnu s Českou filharmonií vystupovali v koncertním provedení opery Král Roger polského modernisty Karola Szymanowského z roku 1929. V ní se představí našich šedesát sopránů a altů. Bude to vůbec poprvé, kdy se chlapecký sbor ocitne na jevišti s Českou filharmonií,“ těší se Martinec.

Petr Mareček - MF DNES (17. 4. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout