> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Mahlerův festival by měl být na jaře

Od roku 2010 by se měl hudební festival konat v květnu

Jihlava - S největší pravděpodobností se už od roku 2010 termín jihlavského hudebního festivalu Mahler -Jihlava přesune z původně podzimního termínu na jaro.

„Rádi bychom tuto myšlenku realizovali již v roce 2010. Má to přímou souvislost s chystanými Mahlerovskými oslavami v roce 2010 a 2011 v Jihlavě. Pravděpodobně by začátek festivalu připadal na 18. května. To je datum, kdy skladatel Gustav Mahler zemřel,“ řekl Jiří Štilec, ředitel hudebního festivalu.

Důvody přesunu jsou dvojí. „Mahlerova data narození a úmrtí se vztahují spíše k jarním a letním měsícům. Druhý důvod je spíše praktický. Řada našich partnerů a sponzorů projevila zájem o to, aby byl festival právě na jaře. Přesunutím festivalu na časnější začátek roku se vrátíme k našemu původnímu záměru. Podzimním termínem jsme spíše respektovali jihlavskou hudební veřejnost, která byla spíše pro toto období,“ zdůvodnil Jiří Štilec s tím, že změnu vítá i generální sponzor festivalu, kterým je od loňského roku firma Bosch.

Dvě zásadní kulturní akce roku v Jihlavě, by se touto změnou rovnoměrně rozdělily do dvou polovin roku. Jarní část by patřila festivalu Gustava Mahlera, podzim pak Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů.

Tyto dvě přehlídky jsou zároveň základními prioritami nové kulturní koncepce města. „Mahler je pojem, značka! A Jihlava této značky doposud nevyužila ve svůj prospěch,“ řekla nedávno IrenaWagnerová, náměstkyně primátora pro kulturu v rozhovoru pro MF Dnes.

Světově uznávaný hudební skladatel Gustav Mahler se narodil v Kalištích u Humpolce, ale jeho mládí a hudební začátky jsou spjaty především s Jihlavou. Strávil zde prvních patnáct let života, a to až do roku 1875. Zazněla zde i jeho první koncertní vystoupení. V roce 2010 uplyne 150 let od Mahlerova narození, o rok později si veřejnost připomene 100. výročí jeho úmrtí.

Letošního hudební festivalMahler - Jihlava (Hudba tisíců) se bude konat od 14. září do 14. listopadu. Jedná se již o 6. ročník přehlídky, kterou pořádá Občanské sdružení Mahler 2000 - Společnost Gustava Mahlera a ArcoDiva.

Pro letošní rok chtějí pořadatelé využít ke koncertům převážně sály hotelu Gustav Mahler. Koncerty budou však i mimo území Jihlavy, a tak se příznivci hudby mohou těšit na koncerty profesionálů v Polné, Havlíčkově Brodě a v Třebíči.

Po loňských zkušenostech se pořadatelům neosvědčil sál Dělnického domu. „Pro letošní rok jej určitě využívat nebudeme. Nevyhovující bylo především technické zázemí,“ vzpomíná na nepříjemné technické problémy ředitel přehlídky Jiří Štilec. Mahlerova hudba nemůže od roku 2005 ani do církevních chrámů. Brněnské biskupství zákaz zdůvodňuje tím, že Mahlerovy symfonie nejsou duchovní hudbou sloužící k oslavě Boha.

Proto bude letošní zahajovací koncert v sále DKO. Posluchačům zahraje Filharmonie Brno pod vedením Martina Turnovského se sólisty Gabrielou Beňačkovou a Františkem Novotným. Součástí přehlídky bude například také divadelní představení Petrolejové lampy v hlavních rolích s Bárou Hrzánovou a Radkem Holubem. Festival by měl 14. června uzavřít koncert chlapeckého pěveckého souboru Boni pueri, který v Jihlavě dosud nekoncertoval.

Ilona Muselová - MF DNES (16. 4. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout