> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri nahrají novou desku

Hradec Králové - Při výročí se sluší bilancovat, třeba retrospektivním albem. Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri si tuto radost dopřeje, neboť letos slaví pětadvacátou sezonu. Těleso, jehož zahraniční renomé je srovnatelné třeba s hvědami velikosti Magdaleny Kožené či Libora Peška, ji začalo velkým úspěchem ve Francii, na premiérovém kanadském turné, při vánoční cestě po Španělsku i při adventních zastaveních v Rakousku a Čechách. „Dobří chlapci“ se sbormistry Pavlem Horákem a Jakubem Martincem v těchto dnech pracují na několika nových nahrávkách. Ohlédnutí uplynulým čtvrtstoletím, to je kromě bezpočtu koncertů od Hradce přes Tokio po Dallas dvaatřicet nahrávek, ať už gramofonových desek, kompaktních disků nebo DVD, mnohé z nich mají „zlato“ i „platinu“.

Retrospektivní nahrávka oslaví čtvrtstoletí sboru

Třicátá třetí nahrávka může mít podtitul „Boni pueri sobě“. „Naše nové cédéčko jsme dramaturgicky pojali jako malou retrospektivu, ve které si připomeneme ta nejzajímavější díla a projekty posledních let. Vrátíme se tak například k našemu loňskému koncertu v rámci sborového cyklu České filharmonie či k přímému přenosu Vánočního dne Euroradia,“ přibližuje novou nahrávku sbormistr Jakub Martinec. „Během naší poměrně dlouhé historie jsme měli možnost spolupracovat s celou řadou významných českých osobností a hudebních těles a jsme moc rádi, že všichni, které jsme oslovili, naše pozvání k natáčení opět přijali. Tuto neděli budeme nahrávat společně s vynikajícím klavíristou Danielem Wiesnerem skladby Gabriela Faurého a o týden později natočíme s předním českým varhaníkem Jaroslavem Tůmou Missu Adventus Petra Ebena,“ doplnil Martinec.

Na reprezentativní nahrávce Boni pueri a hosté by se dále měli objevit i soubory Musica Florea, Schola Gregoriana Pragensis nebo Jaroslav Krček s orchestrem Musica Bohemica.

Vedle děl Petra Ebena a Gabriela Faurého na ní nebudou chybět ani náročné sborové skladby Claude Debussyho či Camille Saint-Saënse. Další projekt, kterému se Boni pueri nyní věnují, je pro sbor poněkud netypický a patří velmi specifickému publiku.

Hudba pro nastávající maminky

„Jde o skutečně neobvyklý a ojedinělý projekt, který se opírá o teorie hudebních terapií a o muzikologické statě, ve kterých je popisován vliv vnímání různých melodií na plod v prenatálním období. Toto cédéčko je bude věnováno právě nastávajícím maminkám,“ prozradil s úsměvem sbormistr Pavel Horák.

Sbor připravuje nahrávku pro korejskou nahrávací společnost, která si pro tento projekt vybrala přímo Boni pueri. „Před pěti lety jsme totiž při našem turné v Jižní Koreji natočili scénickou hudbu pro tamní celovečerní film, který se setkal s velikým ohlasem,“ podotýká Horák.

Nebudou chybět ani zahranční turné

Kromě studiových nahrávek „Dobří chlapci“ zkoušejí na další cesty, na nichž, jak říká kritika, platí za „velvyslance, kteří otvírají v zahraničí oči“.
Na přelomu dubna a května se po deseti letech vrátí na Britské ostrovy a v září se mužská část sboru pod vedením kanadské sbormistryně Jennifer Beynon-Martinec vypraví vůbec poprvé na Skandinávský poloostrov, a to do Finska.

„V přípravě jsou i další cesty, před Vánoci nás čeká již čtvrté koncertní turné po Japonsku a hned v úvodu příštího roku se vydáme opět do Kanady,“ říká Martinec.

Boni pueri se za dobu své existence stali proslulou značkou, která na mezinárodní hudební scéně sklízí nejeden úspěch. Dobří chlapci jsou českým zlatem, což potvrzuje i titul kulturního velvyslance sborové federace při Evropské unii a patří mezi nejlepší světové chlapecké sbory, i když jsou tradicí nejmladší.

Petr Mareček - MF DNES (8. 2. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout