> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pětadvacátá sezona má dobrý start

Hradecký chlapecký sbor vydal vánoční album koled, chystá bilanční profilovou desku i další turné po Japonsku a Kanadě

Hradec Králové - Divadelníci říkají, že maminka a režisér má vždycky pravdu. Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri, jehož zahraniční renomé je srovnatelné třeba s hvězdami velikosti Magdaleny Kožené či Libora Peška, k tomu může dodat - a vydavatel!

Supraphon si totiž přál, aby další album proslulého tělesa bylo vánoční, proto se novinka, která vyšla minulý týden, jmenuje Nejkrásnější koledy. Cédéčko stejně jako předchozí počiny, deska A Ceremony of Carols a DVD i CD ze smiřické kapele Zjevení Páně s pražskou Musicou Bohemica Jaroslava Krčka, je poctivou nahrávkou řízenou sbormistrem Jakubem Martincem a žádným sentimentálním kýčem s jehličím, svíčkami, soby či zasněženou loukou.

Krček pro sbor opět upravil sedmadvacet českých i moravských koled, mezi nimiž nechybí Štědrej večer nastal, Nesem vám noviny, Byla cesta, byla ušlapaná, Slyšte, slyšte, pastuškové ani méně známé Co se stalo nenadále, Krásná panna, Zdráv buď, Ježíšku malý či Zajíc běží k háji. Čisté a capella úpravy střídají skladby, v nichž „dobré chlapce“ jemně doprovází stálý host Boni pueri, věhlasný varhaník Jaroslav Tůma.

Ebenova Missa Adventus

Boni pueri album natočili v červenci v rychnovském zámeckém kostele Nejsvětější Trojice.

„Ten si kvůli akustice i tamnímu nástroji, jednomu z nejlepších v Čechách, zvolil pan Tůma. Není to ale jediné album, které nám do konce roku vyjde. Druhou bude deska Boni pueri a hosté, kterou slavíme pětadvacáté výročí,“ uvádí Jakub Martinec.

U bilanční desky, vizitky sboru, přezdívané Boni pueri sobě, měli pěvci volnou ruku, proto na ni zařadili třeba náročné sborové skladby Clauda Debussyho a Camilla Saint-Saënse, jimiž sbor loni otvíral sezonu České filharmonie, Zelenkova Responsoria, Krčkovu suitu na lidové motivy Hej, radost má a hlavně strhující Missu Adventus nedávno zesnulého Petra Ebena.

„Jsme rádi, že jsme ji mohli natočit a že u toho ještě byl pan Eben. Psal nám, že z toho má velkou radost. Tato skladba z alba už dokonce zněla v rádiu k jeho poctě,“ říká Martinec.

K hostům avizovaným v titulu patří Schola Gregoriana Pragensis, klavírista DanielWiesner, Musica Bohemica, Musica Florea a samozřejmě Jaroslav Tůma. Boni pueri už vydali na třiatřicet nahrávek, ať už gramofonových desek, kompaktních disků, nebo DVD. Mnohé z nich mají „zlato“ i „platinu“.

Pedant u Krále Rogera

Výroční pětadvacátou sezonu zahájil sbor, tedy jeho mužská část se sbormistryní Jennifer Beynon-Martinec, prvním turné po Finsku. Úspěch střídal další, zvláště když byli Boni pueri přizváni ke koncertnímu provedení Szymanowského opery Král Roger pod taktovkou švýcarského dirigenta Charlese Dutoita. Pozvání sbor dostal po loňském koncertu, kterým zahájil v Dvořákově síni Rudolfina sborový cyklus České filharmonie. „To byl patrně náš vrchol, to zatím žádný chlapecký sbor nedělal. Dřeli jsme, protože Charles Dutoit je slavný dirigent, světový specialista na Szymanowského, a navíc má pověst přísného pedanta. Bylo to největší obsazení v dějinách Rudolfina, s muzikanty a sólisty bylo na jevišti přes dvě stě účinkujících,“ říká umělecký šéf Boni pueri Pavel Horák. Pověst pedanta nelhala, ale Dutoit byl spokojen, dokonce šedesáti hradeckým sopránkům odpustil jednu zkoušku.

Kritika označila koncertní provedení Krále Rogera, obtížného impresionistického díla, za nejvýraznější dramaturgický počin posledních let. „Chválili nás i polští sólisté, kteří v této opeře v 70. letech účinkovali jako děti ve sboru. Nikdy jsme nedělali tak těžké dílo 20. století, zpočátku bylo pro nás obtížné jen se operou proposlouchat. Nakonec si kluci obě vystoupení užili a první dějství si doslova zamilovali,“ podotýká Horák.

Japonci: Nic neměnit!

Vyprodané sály a výborné recenze měl sbor loni vKanadě, kde jim tleskal i Tomáš Baťa, ale před dvěma lety v Japonsku rozpoutali doslova „puerománii“ s neodmyslitelnými pištícími fanynkami a tisíci autogramy. Za několik dní sbor odlétá do Japonska počtvrté se zastávkou ve dvou obřích halách v Hong-Kongu. „Vracet se máme na Štědrý den ráno,“ usmívá se Horák.

Zásada japonských pořadatelů je „nic neměnit“, proto Boni pueri představí tradiční program o třech jednáních - vážná duchovní díla, folklor a Vánoce plus kvalitní populár. Poprvé se tam zpěváci nebudou křížit s rovnocennou konkurencí, s chlapeckými sbory z Vídně a Ruska.
„Forma programu je daná, výběr skladeb však nechávají na nás. Japonci si totiž dělají přesné výzkumy, posluchači vyplňují anketní lístky, která skladba se líbila či nikoliv, která část byla silnější či slabší, pak z toho dělají grafy. Moc jsme se toho báli, ale jednou nám ono resumé ukázalo, že jsme v pořádku a že podáváme stále kvalitní výkon. Jediné, co po nás díky výzkumu letos chtějí, je, že máme do vánoční části přidat více české hudby,“ říká Horák a mimoděk tak potvrzuje slova kritiků, že „Boni pueri jsou velvyslanci, kteří otvírají v zahraničí oči“. I proto je Václav Havel a Magdalena Kožená přizvali do projektu České sny.

Po Vánocích se sbor vydá opět do Kanady, kde k 70. výročí začátku druhé světové války uvede v několika městech také terezínskou operu Hanse Krásy Brundibár v režii Karla Brožka.

Petr Mareček - MF DNES (7. 11. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout