> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Král Roger jako zvukové vábení

Polský skladatel Karol Szymanowski je u nás málo známý, proto pražské koncertní uvedení jeho opery Král Roger Českou filharmonií lze právem označit za dramaturgickou událost sezony.

Szymanowski (1882–1937) byl ovlivněn Straussem i Debussym a jeho sympatie k Sicílii i mimoevropským duchovním směrům našly výraz právě v Králi Rogerovi. Děj se odehrává na Sicílii ve 12. století. Král Roger neodolá vábení záhadného indického pastýře, přinášejícího poselství o svémbohu. Třebaže kněží požadují jeho smrt, král s královnou i celým dvorem nakonec extaticky následují mladého muže, ve skutečnosti boha Dionýsa.

Operu lze jistě vykládat různě, podle některých názorů Szymanowski – sám homosexuál – pomocí složité paraboly naznačuje, že jedinec se osvobodí tehdy, pakliže naslouchá vlastní přirozenosti.

Myšlenkové komplikovanosti hédonistického a mohutného díla, které v Praze nezaznělo sedmdesát let, odpovídají i hudební a provozovací nároky. Z tohoto pohledu byl čtvrteční koncert úspěchem. Pod taktovkou Charlese Dutoita se před posluchači rozprostřelo opojné zvukové plátno, vyznačující se orientálním koloritem a smyslností. Ještě větší průzračnost by možná interpretaci prospěla a umožnila vychutnat všechny jemnosti partitury a celkovou intenzitu díla.

Z výborných sólistů, většinou Poláků, se mocným hlasem a kultivovaným projevemprosadil zvláště barytonista Adam Kruszewski jako Roger, ale i tenorista Wojciech Maciejowski jako králův rádce Edrisi. Naproti tomu slovenského tenoristu Ludovíta Ludhu stála role Pastýře dost námahy. Dospělý i chlapecký sbor se s dílem vyrovnaly se ctí.

Věra Drápelová - MF DNES (29. 10. 2007)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout