> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Dvě světové premiéry zažijí letos Třeboňská nocturna

České Budějovice - Půvabné jihočeské městečko Jakuba Krčína z Jelčan rozezní už zítra melodie třetího ročníku cyklu letních koncertů Třeboňská nocturna 2006, který se koná od 11. do 15. července ve spolupráci s městem Třeboň a pod záštitou ministra kultury ČR Vítězslava Jandáka a hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka.

"Výběr interpretů i repertoáru, umocněný romantickým prostředím, slibuje nezapomenutelné zážitky a doufáme, že uspokojí i ty nejnáročnější milovníky hudby", uvedl generální manager a ředitel festivalu Miloš Končický a prozradil, že bude připravena i řada nepochybně příjemných hudebních překvapení. Během pěti koncertů budou návštěvníci svědky dvou světových premiér. V úvodním komorním koncertu v kostele sv. Jiljí zazní skvělé Stamicovo kvarteto, které zahraje slavný Smetanův smyčcový kvartet emoll Z mého života. Světoznámá stálice naší hudební scény, sólista Jiří Hlaváč, jehož tři a půl tisíce vystoupení měli možnost slyšet posluchači v téměř padesáti zemích světa, uvede v úterý světovou premiéru skladby Tomáše Svobody Modlitba pro klarinet a smyčcové kvarteto.

Druhou světovou premiéru zažije ve Schwarzenberském sále třeboňského zámku skladba Dedikace pro Třeboň v podání úspěšného českého kytarového virtuosa a výjimečné osobnosti, jejíž tvorba kráčí napříč hudebními žánry, Štěpána Raka. Návštěvníci středečního koncertu uslyší také jeho známou skladbu Chvála čaje inspirovanou chutěmi a vůněmi čajů. Ve čtvrtek se mohou hudební cestovatelé spolu s Divadlem J.K. Tyla a evropským hudebním tělesem, chlapeckým souborem Boni Pueri, zúčastnit cesty kolem světa za osmdesát dní. Chlapecký soubor Boni Pueri spolupracuje s význačnými sólisty i hudebními tělesy po celém světě a zúčastňují se předních mezinárodních festivalů účinkovali mimo jiné po boku José Carrerase.

Letošnímu stému výročí narození Jaroslava Ježka je věnován páteční koncert pod širým nebem v rytmu swingu, na kterém vystoupí jako výtečná swingerka Ilona Csáková. Jejím pěveckým partnerem nebude avizovaný zdravotně indisponovaný Karel Černoch, nýbrž kolínský zpěvák a kytarista Milan Černohouz. Nebudou chybět ani evergreeny nejslavnější swingové éry v podání mezinárodně uznávaného orchestru Big Band Českého rozhlasu za řízení dirigenta Václava Kozla. Jako poctu Emě Destinnové pojali organizátoři závěrečný koncert nocturen, který zazní na třeboňském náměstí v sobotu. Podmanivý hlas Emy Destinnové připomene skvělá a nadějná sopranistka ruského původu Martina Vyskvorkina, životní osudy jedinečné interpretky pak slavná filmová adaptace režiséra Jiřího Krejčíka Božská Ema. Třeboňská nocturna poctí svou návštěvou také slovenská herečka hlavní představitelka slavné české sopranistky Krejčíkova filmu Božidara Turzonovová a Zdeněk Mahler, který je autorem námětu a scénáře filmu.

Třeboňská nocturna mají podle organizátora festivalu Miloše Končického cílů hned několik. "Především chceme více zvýraznit Třeboň jako velmi kulturní město na mapě naší republiky. Odehrává se zde celá řada aktivit, nikoliv ve vážné hudbě, co by mělo celorepublikovou působnost. Dále jsme pochopitelně chtěli pozvat do tohoto jihočeského města více návštěvníků a zprostředkovat jim vysoký kulturní zážitek na překrásně osvětleném Masarykově náměstí za účasti předních hudebních interpretů. V neposlední řadě jsme mysleli i na jakési hudební přemostění k nedalekému regionu Horních Rakous. Vážná hudba totiž má tu schopnost hovořit k lidem různých zemí srozumitelným jazykem."

Českobudějovické listy (10. 7. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout