> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Krásenský kostel dnes rozezní Boni Pueri

Krásno - Zcela ojedinělý hudební i duchovní zážitek připravil dnes od 16 hodin milovníkům hudby vrcholného baroka Festival uprostřed Evropy v kostele svaté Kateřiny v Krásně na Sokolovsku. Světoznámý český chlapecký sbor Boni Pueri z Hradce Králové zde vystoupí na počest krásenského rodáka, barokního skladatele a varhaníka Johanna Caspara Ferdinanda Fischera (16561746), jehož 350. výročí narození si letos obec připomíná.

V doprovodu současného nejlepšího českého varhaníka Jaroslava Tůmy přednesou Boni Pueri výběr z rozsáhlé skladby Fischerova současníka Jana Dismase Zelenky (16791745) Responsoria pro Svatý týden z roku 1723. "Zelenkova Responsoria nejsou téměř uváděna, ačkoli Zelenka je v poslední době velmi žádaným autorem," říká sbormistr Boni Pueri Pavel Horák. "To, co je v Bachovi jasné a předem předvídatelné, to Zelenka v Responsoriích s naprostou pravidelností porušuje. Studovali jsme dílo téměř půl roku a byla to detektivka. Vždy když jsme si říkali, že teď to půjde logicky jako ve většině barokních děl, tak Zelenka nečekaně ve vedení hlasů uhýbá a hudební part zahušťuje. Je to na hranici zpívatelnosti. Díky tomu se kluci dostali v hudebním chápání o krok dál, i když ten krok byl jeden z nejtěžších," vypráví Horák.

Krásenský rodák Johann Caspar Ferdinand Fischer, s jehož duchovními skladbami pro řád křižovníků s červenou hvězdou vystoupili Boni Pueri na Festivalu uprostřed Evropy loni, získal hudební vzdělání u piaristů v Ostrově, kde poté působil jako kapelník a učitel hudby a zpěvu v sídle markraběte bádenského. Díky svým technickým znalostem varhan se také zasloužil o přestavbu těchto nástrojů v ostrovském piaristickém i dvorním kostele. Dvůr se v roce 1720 přestěhoval do nové rezidence v Rastattu u Stuttgartu, kde Fischer v úctyhodném věku 90 let zemřel. Fischerovo vokální i instrumentální dílo se dochovalo ve velké míře v archivu pražských křižovníků.

Boni Pueri koncertují se středoevropským repertoárem s velkým úspěchem po celém světě a nedávno sbor obdržel titul Kulturního velvyslance federace sborů při Evropské unii. Dnešní koncert v Krásně začíná v 16 hodin a vstupné je 80 korun.

Karlovarské noviny (17. 6. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout