> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival uctí rodáka z Krásna

V Krásně na Festivalu Uprostřed Evropy zazní barokní mistři z úst sboru Boni Pueri a nástrojů ženského dua.

Krásno - Obec Krásno se stává letos poprvé jedním z míst, kam doputuje tradiční mezinárodní Festival Uprostřed Evropy. V rámci festivalu se tu uskuteční hned dva koncerty. Oba budou v kostele sv. Kateřiny. Nejprve v sobotu 17. června od 16 hodin zazpívá populární chlapecký sbor z Hradce Králové Boni Pueri. O dva týdny později, v sobotu 1. července, opět od 16 hodin sem z Německa přijede koncertovat ženské duo varhanice a cemballistka Monika HölzleWiesen a houslistka Gabriele Wegner.

Oba koncerty spojuje vzpomínkové téma - jsou hudební poctou krásenskému rodákovi, baroknímu skladateli Johannu Casparu Ferdinandu Fischerovi, od jehož narození letos uplyne 350 let.

Johann Caspar Ferdinand Fischer (16561746) se vzdělával v Ostrově nad Ohří. Působil tu pak jako kapelník markraběte bádenského, od r. 1720 žil v tehdejším hlavním městě Bádenska, v Rastattu. Jeho dílo obsahuje klavírní skladby, orchestrální suity a chrámovou hudbu. Odchovanec piaristických škol komponoval mše a neliturgické chrámové skladby i skladby varhanní. Fischer, označovaný někdy jako Bádenský Bach, bývá vedle Bacha a Händla považován za nejvýznamnějšího německého mistra klavírní suity.

Festival Uprostřed Evropy pořádá oba koncerty ve spolupráci se dvěma občanskými sdruženími s krásenským Rozhledem a jeho německým partnerem, občanským sdružením St. KatharinenkircheSchönfeld. Obě sdružení spolu usilují o opravu krásenského kostela. Proto i výtěžek koncertů má jít ve prospěch těchto oprav.

K uctění výročí krásenského rodáka zazpívá chlapecký sbor Boni Pueri duchovní skladbu Responsoria pro Hebdomada Sancta českého barokního skladatele Johanna Dismase Zelenky, Fischerova současníka. Třicetičlenný sbor povedou sbormistři Pavel Horák a Jakub Martinec. Na varhany, které prošly v roce 2002 generální opravou, doprovodí zpívající chlapce Jaroslav Tůma. Na druhém krásenském koncertu, 1. července, zazní přímo Fischerova hudba. Kromě jeho skladeb tu bude k slyšení i hudba Heinricha Ignaze Franze Bibera, také rodáka z Čech narodil se v roce 1644 ve Stráži pod Ralskem. Na barokní housle bude hrát Gabriele Wegner, která vyučuje na hudební akademii v Darmstadtu a hraje ve státním divadle v Darmstadtu a ve filharmonii v Mercku. Na varhany a cemballo zahraje Monika HölzleWiesen, která hraje v různých hudebních uskupeních po celé Evropě.

Sokolovský deník (12. 6. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout