> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival uprostřed Evropy

Začalo to v létě roku 1990. Ve fojtské vesničce Misslareuth přišli členové nové západovýchodní občanské iniciativy s nápadem pohraničního kulturního svátku, který oživí a lidsky sblíží nacismem a komunismem surově rozdělené trojmezí Saska, Bavorska a Čech.

Kdo mohl tehdy tušit, že se z tohoto průkopnického nápadu stane jeden z největších a nejúspěšnějších evropských festivalů, který dnes spojuje na sedm desítek měst, obcí a územních celků podél 300 kilometrů dlouhého severozápadního úseku českoněmecké hranice. Mezi saskými Drážďany, Ústím nad Labem, Karlovými Vary a bavorským Goldkronachem akce již patnáct let přináší lidem v pohraničí nebývalou nabídku koncertů, výstav, scénického čtení, divadla, uměleckých dílen, besed a setkání. Každý rok Festival uprostřed Evropy láká na pestré a povznášející kulturní zážitky stále početnější tisícové zástupy svých příznivců z obou stran hranice.

Jubilejní patnáctý ročník obří přehlídky slavnostně zahajuje v neděli pražský Talichův orchestr pod skvostnou gotickou klenbou kostela svatého Bartoloměje v bavorském Marktredwitz. V úterý vstoupí festival na českou půdu se souborem klasické a jazzové hudby Saltacello do bývalého františkánského klášterního kostela v Sokolově a ve středu rozezní mladí němečtí umělci barokními duchovními písněmi monumentální gotický chrám svatého Mikuláše v Lounech.

Až do konce července pak následuje osm desítek akcí v nejrůznějších církevních, koncertních, venkovských i otevřených prostorách na české i německé straně.

"V roce svého patnáctého jubilea přichází Festival uprostřed Evropy symbolicky s mozartovským mottem Pojďme všichni slavit, přátelé z finále Figarovy svatby," říká jeden ze zakladatelů, operní pěvec a intendant festivalu, Thomas Thomaschke. "Letošní program je z velké části sestaven z těch nejlepších umělců, které publikum zažilo na našem festivalu v celé jeho dosavadní historii," vysvětlil Thomaschke. Do Krásna přijede například vynikající chlapecký sbor Boni Pueri, do Kadaně renomovaný drážďanský trumpetista Ludwig Güttler, do Žlutic světoznámá harfenistka Jana Boušková, do Chebu mladý fenomenální cellista Daniel MüllerSchott, do Selbu pražské divadlo Říše loutek, na zámky Děčín a Weesenstein renomovaný hannoverský soubor staré hudby Musica Alta Ripa, do kláštera v Oseku hudebníci slavného lipského tělesa Bachorchester des Gewandhauses, do Velkého Března a Olešnice excelentní fracouzský kytarista Philippe Loli nebo do Naundorfu charismatický pražský virtuos na violu da gamba Petr Wagner. "Pokud tedy někdo hledá k nastávajícímu světovému mistrovství ve fotbale přesvědčující kulturní alternativu, je srdečně vítán na koncertech a výstavách Festivalu uprostřed Evropy," usmívá se intendant přehlídky Thomas Thomaschke.

Chebský deník (9. 6. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout