> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Na české straně se začíná v Sokolově

Závěrečný koncert jubilejního, patnáctého ročníku hudebního festivalu Mitte Europa bude v Kynšperku. Novým festivalovým místem je Krásno.

Sokolovsko - Jubilejní, patnáctý ročník Festivalu Uprostřed Evropy začne na českém území v Sokolově. V klášterním kostele sv. Antonína Paduánského se 13. června představí atraktivní soubor SaltaCello. Celý festival bude slavnostně ukončen 30. července v Kynšperku nad Ohří. Novým festivalovým místem na území západních Čech je také další obec na Sokolovsku. V Krásně se v rámci festivalu uskuteční hned dva koncerty.

Zahajovacím koncertem 15. ročníku Festivalu Uprostřed Evropy bude 11. června vystoupení Talichova komorního orchestru v příhraničním německém městě Markredwitz. O dva dny později pokračuje festival sokolovským koncertem, který začíná v 19.30. V pořadu Písně beze slov soubor SaltaCello v sestavě violoncello, saxofon, klavír a bicí prolne latinskoamerické rytmy, asijské melodie a klasické evropské hudební tradice s jazzovými prvky. "V Písních beze slov muzikanti překlenují světadíly a originálně propojují odlišné hudební žánry," upozorňují pořadatelé.

Krásno se stává festivalovým místem díky výročí významného rodáka obce, skladatele Johanna Caspara Ferdinanda Fischera (1656 - 1746). Každý ročník festivalu má ústřední myšlenku. Tou letošní je citát "Pojďme všichni slavit, přátelé!" z Mozartovy opery Figarova svatba. Festival totiž nemohl opomenout 250. výročí narození slavného vídeňského umělce. Rok 2006 je ale rokem i jiných významných dat, a festival tak připomene další oslavence: skladatele Roberta Schumanna (1810 - 1856), Dimitrije Šostakoviče (1906 - 1975), básníka a myslitele Heinricha Heineho (1797 - 1856) a také Johanna Caspara Ferdinanda Fischera (1656 - 1746), "bádenského Bacha", jak bývá tento rodák z Krásna někdy nazýván. K poctě 350. výročí jeho narození tu 17. června v kostele sv. Kateřiny od 16 hodin zapějí známí Boni Pueri. Chlapecký sbor z Hradce Králové doprovodí na varhany Jaroslav Tůma, a to ve skladbě Fischerova českého současníka Johanna Dismase Zelenky (16791745) Responsoria pro Hebdomada Sancta. Druhým krásenským koncertem bude o dva týdny později, 1. července v 16 hodin, benefiční koncert ve prospěch oprav kostela sv. Kateřiny. Z Fischerova díla tu zahrají němečtí umělci Monika HölzleWisesen na varhany a cembalo a Gabriele Wegner na housle. Oba koncerty v Krásně pomáhá organizovat místní občanské sdružení Rozhled, na druhém se podílí i jeho partnerský spolek z Německa. Oba spolky mimo jiné usilují o opravu krásenského kostela.

Krásenské části festivalu předejde na Sokolovsku ještě koncert v přírodním amfiteátru v Lokti s názvem Jazz pod hradem. 16. června se představí od 16 hodin tři jazzová uskupení Jan Spálený & ASPM, Jiří Stivín & Band a Robert Balcar Trio. Opravdovou raritou bude bavorská hudba v Šabině. Na zdejší přírodní scéně vystoupí 2. července od 16 hodin soubor Musicanti Bavaresi. Představí tradiční bavorskou hudbu tří století k lidovým a tanečním slavnostem. Chlum Sv. Maří, další festivalové místo na Sokolovsku, se představí ve světle spolupráce českých a německých hudebníků. 23. července od 15 hodin tu Stvoření světa Josepha Haydna zazpívá a zahraje několik hudebních těles kromě sólistů tu své síly spojí tři chrámové sbory z Horních Franků a Severočeská filharmonie z Teplic, kterou povede saský dirigent Max Pommer. Patnáctý ročník Festivalu Uprostřed Evropy skončí v Kynšperku. Od 16 hodin tu v kostele Nanebevzetí Panny Marie závěrečný koncert obstará Berlínský orchestr s dirigentem Markusem Poschnerem.

Koncerty na Sokolovsku jsou však jen částí festivalového programu. Celkem tu na německé i české straně bude k vidění a slyšení 69 koncertů a šest výstav, z nichž jedna bude v loketské galerii.

Antonín Kunc - Sokolovský deník (16. 5. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout