> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Dvořákova Olomouc: měsíc plný koncertů

Na mezinárodním hudebním festivalu zazní klasika i Gershwinova rapsodie s prvky jazzu

Snad nejznámější skladba letošního jubilanta Wolfganga Amadea Mozarta, zádušní mše Requiem, zahájí v úterý pátý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Akce pořádaná Moravskou fi lharmonií Olomouc (MFO) v průběhu jednoho měsíce nabídne devět koncertů převážně vážné hudby. Do hanácké metropole zavítají přední čeští i zahraniční umělci.

ALŽBĚTA MELKUSOVÁ

Olomouc - Dvořákova Olomouc se ponese ve znamení tří výročí. Velký prostor dostane hudba jubilanta Wolfganga Amadea Mozarta, od jehož narození letos uplynulo 250 let. Festival sám oslaví pět let své existence a pořádající MFO svoji šedesátou koncertní sezonu. "Při sestavování koncepce jsme nemohli Mozarta opomenout, zároveň jsme se ale chtěli vyhnout ď přemozartování ď , "vyjádřil se na úvod ředitel MFO Vladislav Kvapil. Dílo hudebního velikána zazní na celkem čtyřech koncertech, vztahu Antonína Dvořáka k Mozartově hudbě bude dokonce věnován seminář, novinka festivalového programu. "Právě Dvořák je autorem výroku, že Mozart je sluníčko,"vysvětlil Kvapil. V rámci festivalu podle Kvapila Olomouc čeká kulturní událost desetiletí. "Zahraje tu světová superstar, violoncellista Mischa Maisky. Říká se o něm, že vypadá jako ďábel a hraje jako bůh,"zažertoval Kvapil a upozornil, že vůbec poprvé zahraje virtuos spolu se svými dětmi, navíc jednu z nejznámějších Dvořákových skladeb, Novosvětskou symfonii. Událostí festivalového programu bude i závěrečný koncert, na kterém zazní Missa Solemnis Ludwiga van Beethovena. Tu skladatel napsal přímo k uvedení do úřadu arcivévody Rudolfa na olomoucký arcibiskupský stolec v roce 1820. "Koncert bude věnován akci národního významu, otevření Arcidiecézního muzea,"upozornil Kvapil. Festivalový program nenabízí pouze tradiční koncerty vážné hudby. "Každý rok se snažíme přinést i hudbu jiného žánru,"vysvětlil Kvapil. V programu tak zazní Rhapsody in Blue Georga Gershwina v podání Ondřeje Havelky, Melody Makers a Sester Havelkových, orchestr MFO zahraje v kině Metropol k němé grotesce Bustera Keatona Frigo na mašině. Dirigovat bude autor hudby, Robert Israel ze Spojených států. Jedinečný zážitek podle Kvapila slibuje koncert Daniela Skály, cimbálového Paganiniho. "Na nástroj, který známe pouze z lidové hudby, zahraje hudbu vážnou i moderní,"nalákal Kvapil. Festival, jehož rozpočet se letos vyšplhal ke dvěma milionům korun, každoročně navštíví kolem šesti tisíc lidí. Hlavními partnery jsou Olomoucký kraj i magistrát. Každý přispívá částkou 500 tisíc korun. Festival Dvořákova Olomouc, ačkoli letos slaví své páté výročí, má ve městě více než čtyřicetiletou tradici. Navazuje totiž na akci Olomoucké hudební jaro.

Fotografie:

Pocta Georgi Gershwinovi. Ondřej Havelka a Melody Makers se Sestrami Havelkovými zahrají v pátek 12. května Gershwinovu Rapsodii v modrém.

REPRO DEN

program

úterý 2. května, 19.00, chrám sv. Mořice W. A. Mozart - Requiem, zahajovací koncert k poctě W. A. Mozartovi S. Houda- Šaturová soprán, M. Beňačková alt, P. Černoch tenor, J. Sulženko bas, Boni pueri, sbormistr P. Horák , J. Martinec, Moravská filharmonie, dirigent J. Kyzlink.

čtvrtek 4. května, 19.00, kino Metropol Frigo na mašině, groteska Bustera Keatona s doprovodem Moravské filharmonie, dirigent a autor hudby R. Israel, USA.

pátek, 12. května, 19.00, Reduta Pocta Georgi Gershwinovi - Rhapsody in Blue Ondřej Havelka a Melody Makers, Sestry Havelkovy.

čtvrtek 18. května, 17.30, Mozartův sál Zářilo Mozartovo slunce na Dvořáka? Seminář o vztahu A. Dvořáka k hudbě W. A. Mozarta, vstup volný

čtvrtek, 18. května, 19.00, Reduta Pražský komorní orchestr, koncertantní a operní árie W. A. Mozarta, I. Krejčí - Vivat Rossini, A. Dvořák - Česká suita M. Haan soprán, R. Haan baryton, Umělecký vedoucí A. Hradil.

pátek 19. května, 19.00 Umělecké centrum UP Pavel Haas Quartet, Smetana, Mozart, Haas K. Dohnal klarinet, Vstupné: 100/ 50 korun

Pondělí 22. května, 19.00, Klášterní Hradisko Abegg trio (Německo), Mozart, Šostakovič, Čajkovskij.

čtvrtek, 25. května, 19.00, Mozartův sál Daniel Skála, Cimbál, jak jej neznáte.

úterý 30. května, 19.00, Reduta Světová superstar Mischa Maisky, slavný violoncellista hraje poprvé se svými dětmi. A. Dvořák - Novosvětská symfonie, L. van Beethoven - Koncert pro housle, violoncello a klavír C dur. M. Maisky violoncello, L. Maisky klavír, S. Maisky housle, Moravská filharmonie, dirigent P. Vronský. čtvrtek 1. června, 20.00, dóm sv. Václava

Závěrečný koncert u příležitosti otevření Arcidiecézního muzea Olomouc. L. van Beethoven Missa Solemnis.

Z. Kloubová soprán, O. Černá alt, T. Černý tenor, R. Vocel bas, Český národní sbor, sbormistr J. Brych, Moravská filharmonie, dirigent R. Montenegro (Uruguay).

Olomoucký den (28. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout