> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Jaroměřský sbor Jaromír slaví 150 let existence

Jaroměř - Pěvecký sbor Jaromír z Jaroměře slaví 150. výročí svého založení. Sbor za tuto dobu nikdy nepřerušil činnost, což z něj dělá nejstarší existující pěvecké těleso v Česku. Zatímco mezi světovými válkami měl přes 130 členů, nyní se jich na zkouškách schází necelých 25.
„V Jaroměři, která není velké město, existuje divadelní soubor, další pěvecké sdružení a lidí, kteří by chtěli zpívat, tu není nekonečné množství. Zájem o členství ve sboru je proto stále slabší," řekla umělecká vedoucí Jana Pavlovská.
Ve sboru je především nedostatek mužů, kterých pravidelně dochází jen sedm. „Mladí muži se těžko shánějí, což je problém i v dětských sborech, protože zpěváci z Jaroměře, kteří chtějí zpívat, často odcházejí do hradeckého sboru Boni pueri," uvedla Pavlovská. Jaromír má v Jaroměři adventní a jarní koncert, vystupuje také ve Smiřicích, České Skalici či v Hradci Králové. V repertoáru se objevují úpravy lidových písní, koledy či evropské klasické skladby od renesance po současnost.
Letos vyšel almanach, v němž lze nalézt informace o historii sboru. Jaromír vznikl v říjnu 1856, jeho členy se stalo téměř 30 převážně učitelů. Vlistopadu stejného roku uspořádal první koncert, o rok později vystoupení sboru v Novém Městě nad Metují na Náchodsku obdivoval skladatel Bedřich Smetana. V roce 1878 se pěvecký sbor sloučil s ženským pěveckým sborem Jarmila a stal se poměrně známým tělesem, například hudební skladatel Josef Bohuslav Foerster mu věnoval dvě skladby. Těžké roky zažil sbor během světových válek, kdy přežíval jen díky ženám. V roce 1956, kdy slavil sté výročí, sdružoval na sto členů.

MF DNES (19. 10. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout