> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri zazpívají i Baťovi

Hradecký chlapecký sbor Boni pueri zahájí sborový cyklus České filharmonie a vydá se na velké turné

Hradec Králové - Královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri, jehož světové renomé je srovnatelné třeba s Magadalénou Koženou, začal novou koncertní sezonu ve Francii. S Musicou Floreou tam „dobří chlapci“ kromě vlastních recitálů provedli hudbu z rukopisů Johanna Caspara Ferdinanda Fischera dochovanou v archivu rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou. Záznam odvysílalo Radio France.

S Českou filharmonií

V neděli v Dvořákově síni pražského Rudolfina sbor zahájí sborový cyklus České filharmonie. „To je patrně nejvýznamnější koncert, který jsme u nás dosud měli. Česká filharmonie vůbec poprvé přizvala chlapecký sbor. Dramaturgie si pro nás vymyslela těžký francouzský repertoár Clauda Debussyho, Gabriela Faurého a Camila Saint-Saënse, půlka programu bude a capella. K tomu přizvali čtyři hosty, varhaníka Aleše Bártu, barytonistu Ivana Kusnjera, klavíristu Daniela Wiesnera a herce Otakara Brouska, ten přednese překlady skladeb, neboť jde o krásné francouzské básně,“ říká sbormistr Jakub Martinec, který bude rudolfínský večer řídit. Při této příležitosti Boni pueri převezmou Zlatou desku Supraphonu za profilové album.

Z Ontaria do Alberty

Tři dny po Rudolfinu skupina zpěváků s Jakubem Martincem odlétá do Kanady. „Bude to naše první čisté kanadské turné, začínáme v Ontariu a končíme v Albertě. Jsme pozváni, abychom uzavřeli výstavu našich grafiků na české ambasádě, čeká nás festival duchovní hudby v Ottawě. Pilířem turné bude náš cestovatelský program Boni pueri na cestách, s ním se zastavíme i v největší katedrále Metropolitan United Church v Torontu či v Francis Winspear Centre for Music v Edmontonu, která má pověst akusticky nejlepší síně v Kanadě. Manželka Francise Winspeara, jíž je sto dva let a která má ráda českou muziku, bude sedět v publiku a jsme pozváni do jejího domu,“ těší se Martinec. Mezi dvaceti koncerty je také vystoupení pro rodinu Tomáše Bati v jeho muzeu bot.

Španělské Vánoce

Druhá skupina se sbormistrem Pavlem Horákem se vydá do Španělska, kromě sólových recitálů ji čekají vánoční koncerty s Musikou Bomemica. „Navštívíme všechny slavné španělské sály, budeme zpívat náš vánoční repertoár, výňatky z Händelova Mesiáše i Brittenovu A Ceremony of Carols s harfou. Bude to pro nás prubířský kámen, když uspějeme, měli bychom se do Španělska vracet pravidelně,“ podotýká Horák a připomíná, že Boni pueri se chystají na tři orchestrální projekty. Prvním je skladba Sylvie Bodorové Juda Maccabeus se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a dirigentem Vladimírem Válkem, druhým se stejným orchestrem a dirigentem Leošem Svárovským bude Vánoční kantáta Arthura Honeggera a třetím mozartovský večer na Žofíně. „K tomu máme spoustu vánočních koncertů po Čechách i na Slovensku, ty bývají vždycky krásné,“ těší se Jakub Martinec.

Koledy pro NATO

Kromě spolupráce s Ústřední vojenskou hudbou, s níž sbor nahrává osm koled pro NATO, se Boni pueri chystají natočit zmíněný francouzský program, který zatím žádný chlapecký sbor nenahrál. „Ani nevíme, jestli to zazpíváme, je to velmi náročný program. Když se nám to podaří, mohla by se nám otevřít cesta do České filharmonie. Křižujeme s ní stejné sály po světě, ale s ní jsme dosud neučínkovali. Je naděje, že se tato bariéra prolomí,“ doufá Pavel Horák.
Boni pueri se už loni stali první soukromou školou zaměřenou na sborový zpěv zřízenou krajem. „Jsme vlastně experiment, zda to bude fungovat. Sbor je instituce a tento statut znamená jeho stabilitu. Dříve jsme bývali 'zájmový kroužek', součást domu pionýrů či zušky, nyní spadáme pod ministerstvo, na což slyší zahraniční partneři. Velmi se o tento systém zajímají Japonci a chtějí ho okopírovat. Výsledky však uvidíme až za pár let,“ uvádí Pavel Horák.

Petr Mareček - MF DNES (18. 10. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout