> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival je věnován Mozartovi

Hlavním tématem festivalu Talichův Beroun, který v úterý začíná, je Mozart a česká hudba

Beroun - Na šest koncertů špičkových hudebních těles i mladých interpretů a dvě doprovodné akce se mohou těšit milovníci klasické hudby. V úterý 10. října totiž začíná festival Talichův Beroun. Potrvá do 14. listopadu.
Vletošním roce si celý svět připomíná 250 let od narození Wolfganga Amadea Mozarta. A protože jeho tvorba je spjata s naší zemí, bylo pro Talichův Beroun vybráno jako hlavní téma Mozart a česká hudba.
„Českou hudbou se v tomto případě myslí česká klasická hudba Mozartových vrstevníků. Proto každý koncert nabídne jak Mozartovy skladby, tak něco od skladatelů jeho doby,“ uvedl vedoucí kulturního odboru Karel Abrahám.
Všechny koncerty se budou konat vždy v úterý od 19.30 v sále České pojišťovny v Berouně. Účinkovat budou nejen velká koncertní tělesa jako Plzeňská filharmonie a Pražská komorní filharmonie, ale i menší soubory jako Škampovo kvarteto nebo trio Smaragd.
Prostor letos dostane také laureát soutěže Pražské jaro 2006, jedenadvacetiletý Tomáš Jamník, který začal hrát na violoncello již v pěti letech. V Berouně vystoupí s klavíristou Ivo Kahánkem, kterého znají posluchači z loňského ročníku Talichova Berouna.
Berounský festival má každoročně velmi slušnou návštěvnost, která se navíc rok od roku mírně zvyšuje. „Největší zájem je o koncerty velkých těles zařazovaných na začátek a závěr festivalu, ale také o vystoupení dětských sborů. Zcela mimořádný zájem byl loni o koncert chlapeckého sboru Boni Pueri,“ připomněla mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová s tím, že podobné renomé má i Kühnův dětský sbor, který je zařazen do letošního programu.
Záštitu nad celým festivalem opět převzal anglický dirigent a jeden z největších Talichových žáků Sir Charles Mackerras. „Díky jeho silnému vztahu k Talichovi, České republice i České filharmonii je tím nejlepším patronem, kterého si můžeme přát,“ zdůraznila již dříve členka dramaturgické rady Jana Forejtová. V letošním roce pořadatelé navýšili počet abonentek na všech šest koncertů. O ty je vždy největší zájem. „Kapacita sálu je 226 míst, z toho 150 tvoří právě abonentky. Vstupenky je možné zakoupit či rezervovat v městském informačním centru na Husově náměstí. Cena jednotlivé je 120 korun, abonentka pak přijde na 400 korun,“ dodala mluvčí Soukupová.

***

* Program festivalu 10. října: Plzeňská filharmonie (W. A. Mozart, K. Stamic, J. Mysliveček) 17. října: Škampovo kvarteto (F. X. Richter, J. Haydn, W. A. Mozart) 24. října: Kühnův dětský sbor (W. A. Mozart, J. J. Ryba, F. X. Dušek, V. V. Mašek, J. K. Vaňhal, J. Mysliveček) 31. října: Tomáš Jamník -violoncello, Ivo Kahánek - klavír (W. A. Mozart, M. Ivanovič, L. van Beethoven) 7. listopadu: Klavírní trio Smaragd (J. Haydn, V. Jírovec) 14. listopadu: Pražská komorní filharmonie (J. Mysliveček, W. A. Mozart, V. H. Voříšek)

Karel Souček - MF DNES (6. 10. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout