> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Festival připomene houslistu

Olomoucký kraj - Až do konce září si budou moci milovníci vážné hudby připomenout osobnost hudebního skladatele, houslisty a dirigenta Karla Ditterse z Dittersdorfu, který pobýval v 18. století na zámku Jánský vrch v Javorníku na Jesenicku. Umožní jim to stejnojmenný mezinárodní festival, který se koná ve městech na severu Olomouckého kraje.

„Smyslem festivalu je především prezentovat v regionu Jesenicka profesionální vážnou hudbu, která se na rozdíl od ostatních měst těmto lidem příliš nedostává. Navázali jsme na to, že na Jánském vrchu žil významný skladatel Karel Ditters,“ uvedla ředitelka festivalu Hana Polášková. Koncerty se konají v kostelech, kapli i na zámku. Navštívit je mohou obyvatelé Javorníku, Jeseníku i návštěvníci zámku Jánský Vrch. Festival byl zahájen minulou sobotu v kostele Nejsvětější Trojice v Javorníku, cyklus koncertů uzavře 30. září jazzový koncert s názvem Pavel Jakub Ryba - Mind the Step v javornickém kulturním domě. „Na festivalu každoročně zaznívají díla Ditterse, soudobých českých autorů a vystupují zde také zahraniční interpreti,“ doplnila Polášková.

Součástí festivalu jsou i doprovodné programy. Letos mezi ně patří vystoupení Hradišťanu s Jiřím Pavlicou, českého chlapeckého třísetpadesátičlenného sboru Boni Pueri či výstava s názvem Cechy, spolky a sdružení na Javornicku.

Rakouský hudební skladatel, houslista a dirigent Karl Ditters z Dittersdorfu pobýval na zámku Jánský Vrch od roku 1769. Jánský Vrch se stal záhy střediskem hudebního života pro celé Slezsko. Ditters za téměř 30 let pobytu v Javorníku složil na čtyři desítky komických oper, čímž se stal jedním ze zakladatelů německé komické opery.

MF DNES (12. 9. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout