> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Filharmonie vstupuje do 29. sezony

Hradecký orchestr nabídne v šesti abonentních řadách na sto titulů, zkrátka nepříjdou ani milovníci moderny či opery

Hradec Králové - Devětadvacátou koncertní sezonu královéhradecké Filharmonie zahájí 16. září v Jiráskových sadech Brahmsovy Uherské tance. Pak už se orchestr uchýlí do svého moderního sálu na Eliščině nábřeží, jehož akustiku před časem ocenil i mistr nadmíru povolaný, dirigent Jiří Bělohlávek. Filharmonie v šesti abonentních řadách, na festivalu Hudební fórum Hradec Králové a na mimořádných koncertech uvede na sto titulů a bude hostovat v Praze, v Německu či Švýcarsku.
K šéfdirigentovi Ondřeji Kukalovi, který si letos spnil sen řídit úvodní koncert Pražského jara, přibyl od 1. ledna další stálý dirigent Andreas Sebastian Weiser. „Angažování tohoto umělce, který držel svého času primát nejmladšího hudebního ředitele v Německu a který působí jako asistent šéfdirigenta New Yorských filharmoniků Lorina Maazela, je velkým příslibem pro další umělecký růst. Vynikající dirigenti, sólista Filharmonie klavírista Lukáš Vondráček, spolupráce s Lukášem Hurníkem a Českým rozhlasem a široké možnosti pro pořádání hudebně divadelních představení, to jsou hlavní devizy, se kterými Filharmonie vstupuje do další sezony," říká ředitel Filharmonie Václav Derner.

Druhé Hudební fórum

Stejně jako loni slibuje být událostí festival Hudební fórum Hradec Králové. I druhý ročník moderního podniku s odvážnou dramaturgií, který se uskuteční od 26. října do 9. listopadu, bude přenášet Český rozhlas 3 -Vltava. „Oscarový skladatel Tan Dun bude zastoupen skladbou Secret Land pro dvanáct violoncell a orchestr, kterou premiérovali Berlínští filharmonici v roce 2004, a kultovní představitel minimalismu Steve Reich videooperou Three Tales. Ta měla premiéru v New Yorku v roce 2002. Profesor drážďanské Hochschule für Musik Ivan Ženatý provede čtyři skladby pro sólové housle s orchestrem, třeba od oslavovaného Hanse Wernera Henzeho. Česká topklarinetistka Ludmila Peterková pro festival nastudovala spolu s Jiřím Bártou a Hanou Kotkovou Kvartet pro konec časů Messiaena, religiózním skladbám světově úspěšných estonských skladatelů Erki-Sven Tüüra a Arvo Pärta bude věnován koncert Kühnova smíšeného sboru," říká dramaturg hradeckého tělesa Marek Hrubecký. Prezidentem přehlídky je opět Lukáš Hurník.

Symfonický cyklus

Páteř dramaturgie 29. koncertní sezony tvoří velký symfonický cyklus a operní řada. Symfonická řada se opírá o důležitá výročí. „Mozartovské jubileum připomene hostování fenomenálního Ivana Moravce, sto padesát let od úmrtí německého romantika Roberta Schumanna uctí večer, který bude řídit Leoš Svárovský, koncert k stému výročí narození Dmitrije Šostakoviče ozdobí slovenský basista Peter Mikuláš," uvádí Hrubecký.
Šéfdirigent Ondřej Kukal v nastávající sezoně natočí třetí symfonii Antonína Dvořáka a po Novém roce bude řídit koncert z děl, jejichž inspirací je moře, a s Romanem Janálem provede svou autorskou novinku. „K hostování Kukal pozval špičkovou hobojistku Janu Brožkovou i houslistku Janu Vlachovou a cellistu Mikaela Ericssona. Zážitkem bude Kukalova interpretace Honeggerovy Liturgické symfonie stejně jako nové nastudování Symfonických fantazií Bohuslava Martinů čestným šéfdirigentem filharmoniků profesorem Františkem Vajnarem. Ten současně provede i Dvořákův houslový koncert s Václavem Hudečkem," říká dramaturg.
Andreas Sebastian Weiser nastuduje s Pražským filharmonickým sborem Mahlerovu druhou symfonii „Vzkříšení", Beethovenův třetí klavírní koncert s Lukášem Vondráčkem a v operní řadě Verdiho Rigoletta. „Weiser bude také spolupracovat se světovou jedničkou na interpretaci houslových skladeb Martinů Bohuslavem Matouškem," podotýká dramaturg.

Opery, klavír i gospel

Operní cyklus se opře hlavně o koprodukce s plzeňským Divadlem J. K. Tyla, Severočeským divadlem opery a baletu Ústí nad Labem a o hostování Moravského divadla Olomouc. To v Hradci uvede Dialogy karmelitek, jeden z vrcholů letošní Smetanovy Litomyšle. Miriam Němcová nastuduje s Filharmonií Offenbachovy Hoffmanovy povídky. Český repertoár zastoupí plzeňská inscenace Dalibora, italský Rigoletto z Ústí nad Labem. „Uvedení opery Dido a Aeneas se zase hlásí k současnýmsnahám o oživení barokní operní tradice na Kuksu," říká Hrubecký.
Malý abonentní cyklus obsáhne škálu od symfonických koncertů přes italskou operu a večer operních árií až k tanečnímu muzikálu, Komorní cyklus nabídne Schumannův klavírní kvintet, Beethovenovu houslovou sonátu „Kreutzerovu", Janáčkovo Mládí iMozartovu sonátu „Alla Turca". Zárukou budou Stamicovo kvarteto s Helenou SuchárovouWeiser, koncertní mistr Pražské komorní filharmonie Jan Fišer nebo uznávaná žákyně Ivana Moravce Jaroslava Pěchočová.
Crossover reprezentuje seriál Mezi proudy s filmovou hudbou, spirituály i romskými písněmi. „Sólista na Panovu flétnu Dima Chaaback, skupina Svítání, zpěvák Lee Andrew Davison, jazzové trio Víta Fialy nebo Ida Kelarová symbolizují otevřenost Filharmonie," říká dramaturg. Chybět nebude ani sborová řada ctící hradeckou tradici Jitra či Boni pueri.

***

* Výběr koncertů královéhradecké Filharmonie v 29. sezoně

21.9. P. Eben: Pražské nokturno (Hommage a W. A. Mozart), W. A. Mozart: Koncert pro klavír a orchestr č. 23 A dur, A. Dvořák: Symfonie č. 3 Es dur. Klavír: Ivan Moravec, dirigent O. Kukal 27.9. F. Poulenc: Dialogy karmelitek. Moravské divadlo Olomouc, diigent P. Šumník 26.10. G. Bryars: Koncert pro violoncello a orchestr, Farewell to Philosophy (Sbohem filozofie), Tan Dun: Secret Land (Skrytá země). Symfonický orchestr Českého rozhlasu, violoncello Jiří Bárta 3.12. Edith - vrabčák z předměstí. Balet Divadla J. K. Tyla v Plzni a Radka Fišarová 15.11. Královéhradecký dětský sbor Jitro 13.12. W. Rihm: Vážný zpěv pro orchestr, L. van Beethoven: Koncert pro klavír č. 3 c moll, Johannes Brahms: Symfonie č. 1 c moll. Klavír Lukáš Vondráček, dirigent A. S. Weiser 19.12. Jakub Jan Ryba: Česká mše vánoční. Dirigent O. Kukal 18.5. Ida Kelarová - Píseň mé duše

Petr Mareček - MF DNES (4. 9. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout