> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pojďme všichni slavit, přátelé

FESTIVAL UPROSTŘED EVROPY. Mezi saskými Drážďany, Ústím nad Labem, Karlovými Vary a bavorským Goldkronachem přináší přehlídka lidem v pohraničí již patnáct let nebývalou nabídku koncertů, výstav, scénického čtení, divadla, uměleckých dílen, besed a setkání.

Začalo to v létě roku 1990. Ve fojtské vesničce Misslareuth přišli členové nové západovýchodní občanské iniciativy s nápadem pohraničního kulturního svátku, který oživí a lidsky sblíží nacismem a komunismem surově rozdělené trojmezí Saska, Bavorska a Čech. Kdo mohl tehdy tušit, že se z tohoto průkopnického nápadu stane jeden z největších a nejúspěšnějších evropských festivalů, který dnes spojuje na sedm desítek měst, obcí a územních celků podél 300 kilometrů dlouhého severozápadního úseku česko-německé hranice.
Mezi saskými Drážďany, Ústím nad Labem, Karlovými Vary a bavorským Goldkronachem již patnáct let přináší Festival uprostřed Evropy (Mitte Europa) lidem v pohraničí nebývalou nabídku koncertů, výstav, scénického čtení, divadla, uměleckých dílen, besed a setkání. I v těchto dnech tato velkolepá umělecká přehlídka láká tisícové zástupy příznivců z obou stran hranice. „V roce svého patnáctého jubilea přichází Festival uprostřed Evropy symbolicky s mozartovským mottem ,Pojďme všichni slavit, přátelé‘ z finále Figarovy svatby,“ říká jeden ze zakladatelů, operní pěvec a intendant festivalu Thomas Thomaschke. „Letošní program je z velké části sestaven z těch nejlepších umělců, které publikum zažilo na našem festivalu v celé jeho dosavadní historii,“ vysvětlil Thomaschke. Jubilejní, patnáctý ročník festivalu obří přehlídky přinesl již například publiku v Chebu první české vystoupení fenomenálního mnichovského cellisty Daniela MülleraSchotta, v amfiteátru pod loketským hradem se sešly české jazzové hvězdy, Jiří Stivín, Martin Kratochvíl a Jan Spálený, v rodišti barokního skladatele Johanna Caspara Ferdinanda Fischera v Krásně zpívali na jeho počest Boni Pueri s doprovodem varhan Jaroslava Tůmy a v podání pražského divadla Říše loutek a sólistů vidělo festivalové publikum loutkovou úpravu Mozartova Únosu ze Serailu. Skvostný klášterní chrám v Oseku u Teplic rozezněl lipský Bachorchester des Gewandhauses, hudebně-literární představení o přátelství abbé Bullingera a Mozarta měl v městečku Helmbrechts Klaus Maria Brandauer se souborem Daniela Hopeho, gotický kostel ve Žluticích naplnila a nadchla královna české harfy Jana Boušková a bavorské městečko Arzberg u hranic probudil z letního poklidu divoký rakouský bigband Nouvelle Cuisine s jazzovými úpravami Mozartových skladeb.
Tuto sobotu pokračuje přehlídka na české straně koncertem souboru židovské hudby klezmer Dance Of Joy v Ostrově u Karlových Varů, v neděli ožije velký poutní kostel v Chlumu svaté Maří Haydnovým Stvořením světa se Severočeskou filharmonií a třemi bavorskými sbory a příští čtvrtek rozezní chrám v Teplicích akustické experimenty souboru Saxofonquadrat.
V sobotu 29. července přivítají milovníci staré hudby program Mistři baroka v podání britské sopranistky Yvonne Seymourové doprovázené na cembalo manželem Peterem Seymourem na zámku Bečov.
Celkem je do konce července na programu osm desítek akcí v nejrůznějších církevních, koncertních, venkovských i otevřených prostorách na české i německé straně.

Tomáš Kábrt - MF DNES (17. 7. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout