> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Krásenské koncerty připomněly Martina Hanka

V sobotu, v první prázdninový den, zazněly v krásenském kostele skladby zdejšího rodáka z doby barokní, skladatele Johanna Caspara Ferdinanda Fischera. Na "rodnou scénu" jej při příležitosti 350. výročí hudebníkova narození přivedla Monika Hölzle Wiesen z Německa. Její hru na varhany a cembalo provázela na dobové barokní housle Gabriele Wegner. Výročí významného rodáka a dobový nástroj nebyly však jedinými zvláštnostmi programu. Koncert v Krásně zorganizovalo občanské sdružení St. Katharinenkirche Schönfeld, které se v Německu snaží získávat prostředky na stavební záchranu krásenského kostela.

„Velký kus práce již byl vykonán, opraven byl krov, stejně velký kus práce nás ale čeká,“ poukázal v úvodu koncertu předseda německého sdružení Joachim Ruppert. Sdružení přispělo nejen na opravu kostela, ale i na generální opravu kostelních varhan.

O záchranu kostela se také stará partnerský spolek Rozhled z Krásna. Před dvěmi měsíci zemřel náhle mladý předseda tohoto sdružení Martin Hanko. Právě vzpomínce na něj byl věnován nejen tento, ale i předešlý červnový koncert v kostele Sv. Kateřiny. Oba koncerty se konaly v rámci renomovaného festivalu Uprostřed Evropy. Smutnou okolností je, že na přípravě krásenských koncertů se Martin Hanko podílel.

Příjemným překvapením byla velká návštěva obou koncertů. U populárního chlapeckého sboru Boni pueri, který tu hostoval 17. června, to neudivilo tolik, jako u sobotního koncertu ženského dua, jenž měl v Čechách premiéru. „Obával jsem se, že po prvním festivalovém koncertu v Krásně, kdy byl téměř plný kostel, už veřejnost neprojeví v tak krátkém časovém sledu o další koncert vážné hudby zájem, ale teď jsem nadšen,“ okomentoval návštěvu Joachim Ruppert.

Právě tento krásenský rodák, ovládající němčinu i češtinu, přispěl ke kvalitě zážitku průběžným komentováním koncertu, při čemž mu pomáhala jeho dcera Olga. Posluchači se tak dověděli mnohé o interpretaci, s níž k předváděné hudbě umělkyně přistoupily. Koncert byl vlastně srovnáním tvorby dvou současníků narozených v 17. století v Čechách - již jmenovaného Fischera a Heinricha Ignaze Franze Bibera, jenž pocházel ze Stráže pod Ralskem. Oba hudebníky z Čech zavál osud do jiných evropských zemí. „Ač je z biografického hlediska pojí mnoho podobností, hudebně stáli na protikladných stranách. Zatímco novost cembalových Fischerových suit spočívala ve francouzské inspiraci, Biber oslňoval novou virtuózní technikou,“ uvedla jiné ke koncertu Kristýna Bobáková ze spolupořádajícího festivalu Uprostřed Evropy. Koncert vyústil dík nápojovému pohoštění před kostelem v milé a málo vídané společenské setkání zdejších lidí i lidí z Německa.

Antonín Kunc - MF DNES (10. 7. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout