> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri excelovali se Zelenkovými Responsorii

Ježíšem proslavený osmý starozákonní žalm hovoří o Boží slávě zvěstované ústy kojenců a nemluvňat. V sobotu promluvil Bůh v zaplněném krásenském kostele dětskými hlasy královéhradeckého chlapeckého sboru Boni pueri, který zde na pozvání Festivalu uprostřed Evropy exceloval s výběrem z Responsorií ke Svatému týdnu od Jana Dismase Zelenky z roku 1723.

„Omnes amici mei dereliquerunt," všichni přátelé mě opustili, zněl z úst dětských zpěváků na kůru k posluchačům jako přimrazeným do lavic jímavý Kristův žalozpěv nad lidmi volanými k lásce, ale plnými nenávisti a násilí. Čistotu a naléhavost precizního sboru v rozlehlém zchátralém chrámu umocňovaly něžné i bouřící píšťaly varhan rozeznívané současným nejlepším českým varhaníkem Jaroslavem Tůmou. Lidé jen těžko zadržovali slzy.

Zelenkova Responsoria patří k nejnáročnějším dílům, do nichž se Boni pueri pustili. Sbormistři Pavel Horák a Jakub Martinec si je vybrali v rámci své dramaturgické linie českých barokních skladatelů a národního projektu České sny, nad kterým převzali záštitu Magdalena Kožená a Václav Havel. Zelenkovo komplikované hudební uvažování, v mnohém tolik odlišné od jeho kompozičně přehlednějších barokních současníků v čele s Johannem Sebastianem Bachem, znali malí zpěváci již z korunovační opery Sub olea pacis, kterou často provádí. Responsorii se ale dotkli samých hranic svých možností a celý sbor to slyšitelně posunulo o velký a těžký krok dál. Výsledek je ohromující. Festivalové publikum bylo svědkem zcela mimořádné interpretace jednoho z vrcholů Zelenkovy vokální tvorby a zároveň jednoho z nejlepších příkladů zhudebnění velkého biblického příběhu v barokní hudbě.

Odměnou sbormistrům i dětským zpěvákům byl velký aplaus, po kterém Boni pueri přidali ještě Kyrie od barokního skladatele a krásenského rodáka Johanna Caspara Ferdinanda Fischera, který se zde narodil právě před 350 lety.

Tomáš Kábrt - MF DNES (19. 6. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout