> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Hradecký sbor čeká Rudolfinum, Kanada i Španělsko

Hradec Králové - Český chlapecký sbor Boni pueri, jedna z nejproslulejších „firem“ svého druhu ve světě, načne v září pětadvacátou koncertní sezonu. Kromě koncertů v České republice opět čeká „dobré chlapce“ několik zahraničních turné.

Tím nejbližším bude Francie, kam sbor odlétá po prázdninách a kde vystoupí s orchestrem Musica Florea na významném barokním festivalu v Ambronay. Samostatnou a capellovou část bude živě přenášet Radio France.

Až do Vánoc si obě koncertní skupiny příliš neodpočinou. Skupina se sbormistrem Jakubem Martincem připravuje nový repertoár, s nímž zahájí sborový cyklus České filharmonie. „Koncert se uskuteční 22. října v pražském Rudolfinu. Kromě Requiem Gabriela Faurého s varhaníkem Alešem Bártou a sólistou Ivanem Kusnjerem na něm zazní také a capellové sborové skladby Camille Saint-Saënse a Clauda Debussyho. Ty patří k těm nejkrásnějším, ale také nejnáročnějším skladbám ve sborovém umění vůbec. Neznám jiný chlapecký sbor, který by měl v repertoáru Debussyho cyklus Trois Chanson de Charles d'Orleans. Je to pro nás velká výzva,“ říká Jakub Martinec. Ten se hned po Rudolfinu vydá se svou skupinou do Kanady.

Po úspěchu dvou koncertů v Torontu a Londonu, které předcházely loňské „šňůře“ po USA, se sbor vydá na měsíční turné po Ontariu, Quebecu a Albertě. „Jeden z prvních koncertů se uskuteční v Ottawě k slavnostnímu ukončení výstavy Adolfa Borna, Jiřího Anderle, Oldřicha Kulhánka, Karla Demla a Vladimíra Suchánka. Vrcholem by mělo být vystoupení v akusticky dokonalé síni Francis Winspear Center for Music v Edmontonu v Albertě pro dva a půl tisíce posluchačů. Od naší kanadské agentury máme zprávu, že se už na tento koncert dokonce prodávají vstupenky,“ doplňuje Martinec.

I druhou koncertní skupinu Boni pueri se sbormistrem Pavlem Horákem čeká před Vánocemi koncertní cesta, a to do Španělska. „S orchestrem Musica Bohemica se v prosinci vydáme na koncertní šňůru po téměř celém Pyrenejském poloostrově. Pod vedením dirigenta Jaroslava Krčka vystoupíme s vánočním programem, jehož část jsme před dvěma lety natočili na kompaktní disk A Ceremony of Carols. Vrcholem celého turné bude bezesporu koncert v barcelonském dvoutisícovém koncertním sále Palau de la Música Catalana,“ uvádí Pavel Horák.

Největší novinka čeká sbor od nového školního roku. Boni pueri se totiž jako jediné sborové těleso u nás stanou samostatnou soukromou základní uměleckou školou. V Hradci Králové tedy bude vedle ZUŠ Habrmanova a Na Střezině působit i třetí základní umělecká škola: Boni pueri.

Petr Mareček - MF DNES (19. 6. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout