> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Pod náchodským zámkem se koncertuje již osm desetiletí

Dne 4. února 1926 o osmé hodině večerní konala se v restauraci hotelu Beránek výborová schůze zpěváckého spolku Hron. Ke konci schůze navrhl profesor reálného gymnázia Viktor Jahn vytvoření samostatného odboru Hronu - Abonentní koncerty Komorní hudby. Po dlouhé debatě byl návrh většinou jednoho hlasu přijat. Na další schůzi výboru 10. února dojednávány podrobnosti stran ustavení samostatného výboru, propůjčování klavíru a podílu na výtěžku koncertů.

Náchod - Nelze říci, že by koncetní život v Náchodě do té doby neexistoval. Zasvěceně o hudební minulosti Náchoda i s připomínkou koncertů, jejichž pořadatelem byl většinou právě zpěvácký spolek Hron, pojednal v almanachu, který jsme vydali k 75. výročí vzniku Komorní hudby před pěti lety, PhDr. Stanislav Bohadlo.

Hron už má pětašedesát let

Připomenul také, že to byl právě Hron, jehož existence a činnost za 65 let vychovala tolik vyspělých posluchačů vážné hudby, že bylo možné a potřebné dát náchodskému koncetnímu životu v podání profesionáních umělců určitý řád.

Zájem o abonentní koncerty byl takový, že ke konci roku se samostatný odbor Hron přetvořil v samostatný spolek s názvem Komorní hudba Náchod. Jeho předsedou se stal profesor Viktor Jahn, místopředsedou Dr. Josef Heiser, náchodský zubní lékař a primarius Náchodského kvarteta. Ve stanovách spolku si zakladatelé stanovili úkol "umožnit hudební veřejnosti z Náchoda a okolí poznávat v pravidelných abonentních koncertech mistrovská hudební díla v provedení vynikajících našich i zahraničních umělců." Zájem o abonentní koncerty byl takový, že již v prvním roce se přihlásilo téměř 300 abonentů. První koncert se konal ve Velkém sále Hotelu Beránek 8. května 1926 a vystoupilo na něm Pražské klavírní trio. Do konce roku se pak uskutečnilo dalších pět koncertů.

Nejstarší abonentní cyklus

Ve své spolkové podobě přežila Komorní hudba třicátá léta, válku a teprve po roce 1948, kdy došlo k rozpuštění spolků, byla začleňována do různých institucí, jakými byly Osvětová beseda, Dům osvěty, Náchodské kulturní středisko. Přitom vždy požívala relativní samostatnosti. V současné době funguje jako Kruh přátel hudby při a. s. Beránek Náchod pod svým tradičním jménem Komorní hudba Náchod a je po pražském Spolku pro komorní hudby nejstarším pořadatelem abonentních koncertních cyklů u nás. Za 80 let své nepřetržité činnosti má na svém kontě téměř 830 koncertů, na kterých se vystřídal bezpočet vynikajících našich i zahraničních umělců a uměleckých těles.

Profesionálové i amatéři

Profesor Akademie múzických umění, známý pedagog a koncertní umělec, violoncellista K. P. Sádlo, před 40 lety k výročí Komorní hudby ocenil její činnost slovy: "Přivedli na náchodské podium velký počet vynikajících našich i zahraničních umělců, mezi nimi i takových, kteří v té které době nebyli širší veřejnosti známi a kteří se brzy poté stali ozdobou naší národní kultury. To je velká zásluha náchodských nadšenců!" Po profesoru Jahnovi a zakladatelích to byli především dlouholetý předseda pan Karel Paděra, prof. Václav Myšák, jednatel Karel Černoch, Věra Vavrušková - místopředsedkyně, pokladník Václav Sýkora, paní Hilda Prislingerová, výborná klaviristka, která mnohokrát zasedla ke klavíru a doprovázela operní pěvce zvučných jmen. Vedle profesionálních umělců nachází v abonentních cyklech uplatnění i amatérští umělci, připomeňme především náchodský Komorní orchestr Slávy Vorlové, dětský pěvecký sbor Boni pueri, Severáček či dechový soubor náchodské ZUŠ i další.

Hudbě je potřeba se učit

Renomé Komorní hudby mezi umělci a Kruhy přátel hudby potvrzuje i to, že první celostátní setkání Kruhů přátel hudby záhy po jejich založení se konalo v roce 1968 právě v Náchodě a opět u nás v jubilejním roce 2000. Nemůže být ovšem pochyb o tom, že zájem umělců o koncertování v Náchodě podněcuje i vnímavé a vzdělané publikum a nepochybně i krásné prostředí Beránku, jakým se může pochlubit málokteré město u nás. Sluší se poděkovat městu za podporu, kterou nám prostřednictvím a. s. Beránek poskytuje. Škoda, že zájem o hudbu, kterou jsme si uvykli nazývat nepřesně hudba vážná, klesá, že ubývá abonentů, a to nejen u nás, a že tolik lidí se nechává ochudit o bohatství, které se jim v této hudbě nabízí. Tak jako všemu, i hudbě je třeba se učit, jen poučený, podobně jako ve výtvarném umění a v jakékoliv jiné umělecké činnosti, dovede vstřebat skryté poklady, které k vlastní škodě míjí bez povšimnutí.

Jindřich Bradna - Deníky Bohemia (20. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout