> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Krásno oslaví výročí barokního rodáka

V programu Krásenského hudebního léta bude k slyšení a vidění klasika, jazz, šanson i divadlo.

Krásno - Hudebním festivalem vzdají v Krásně poctu svému v hudebním světě váženému rodákovi, baroknímu skladateli s úctyhodným jménem Johann Caspar Ferdinand Fischer.

Festival se neodehraje v jediný den, ale bude procházet celým létem. Snad právě proto ho jeho organizátoři z krásenského občanského sdružení Rozhled nazvali Krásenské hudební léto - pocta J.C.F. Fischerovi. Letošní rok je z hlediska skladatelových životních dat výroční. Od jeho narození uplyne 350 let (narodil se v Krásně 6. září 1656, zemřel v roce 1746). "Bádenský Bach", jak je někdy přezdíván, studoval a později působil v zámecké kapele v Ostrově, později přesídlil do německého Rasstattu, kde byl dvorním kapelníkem markrabat bádenských.

Kulturní léto v Krásně zahájí světově známý pěvecký soubor Boni Pueri z Hradce Králové. Koncert se uskuteční v rámci tradičního Festivalu Uprostřed Evropy. "Boni Pueri je velmi oblíbený a kvalitní soubor, a tak věřím, že o jeho vystoupení bude zájem," řekl předseda sdružení Rozhled Martin Hanko. Chlapecký soubor se představí 17. června v kostele sv. Kateřiny, pro jehož alespoň částečnou opravu se podařilo Rozhledu získat prostředky z Česko-německého fondu budoucnosti.

Druhý koncert Krásenského hudebního léta se v kostele uskuteční 1. července. Z díla slavného rodáka tu na cemballo zahraje německá varhanice a cemballistka Monika Hölze. Koncert zprostředkovalo sdružení St. Katharina-Kirche, které je německým partnerem Rozhledu.

Poté následují v srpnu dvě představení různých uměleckých žánrů. Dějištěm nebude kostel, ale přilehlý park. "Nejprve to bude Open Air Jazz a poté Open Air Theatr, tedy jazzový koncert a divadelní představení pod širým nebem. "Jazzová kapela je dosud v jednání, a tak jméno zatím nebudu prozrazovat. Po kapele se v týž den v parku představí karlovarské divadlo Dagmar," přiblížil Martin Hanko.

Tím ale pestrost festivalu nekončí. V září v Krásně bude k vidění a slyšení francouzský šanson. "Jde o alternativní šanson, tedy ne tradiční, a na uskutečnění spolupracujeme s francouzským institutem v Praze," řekl pořadatel. K žánrové různosti dodal: "Sice to s barokní hudbou krásenského rodáka tematicky nesouvisí, ale společným pojítkem je hudba. Jde nám totiž o to, aby to nebylo celé monotematické, aby si tu našel každý to své."

V převaze by však přece jen mohlo být baroko. V ještě neupřesněných termínech, pravděpodobně také v září, vystoupí v Krásně hudební soubor Základní umělecké školy v Ostrově, který tu zahraje některé Fischerovy skladby. "U příležitosti Fischerova výročí vystoupí Boni Pueri i v Ostrově, kde krásenský rodák působil. Proto s Ostrovem v této věci spolupracujeme," řekl Martin Hanko. Krásenské kulturní léto by měl uzavřít koncert komorního souboru Musica ad Gaudium z Plzně, který se specializuje na barokní hudbu. Na Sokolovsku je známá z koncertů v krajkovském kostele jeho pěvkyně Andrea Brožáková. Obě představení však ještě nejsou jistá. "Bude záležet na tom, zda na ně seženeme potřebné prostředky," dodal pořadatel.

"Koncert Boni Pueri podpořila obecní samospráva, která na něj přispěla částkou 30 tisíc korun, výrazně se na něm finančně podílejí i pořadatelé Festivalu Uprostřed Evropy. Na další koncerty nám přispěl kraj částkou 20 tisíc korun," vyčíslil Martin Hanko. Jak dodává, o tom, zda zůstane pouze u letošního festivalu, či se v Krásně založí hudební tradice, rozhodne to, zda sdružení Rozhled sežene dostatek finančních prostředků.

Sokolovský deník (12. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout