> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Boni pueri přivezli ze Švýcarska významnou cenu poroty i publika

Hradec Králové - Ideálem snad každého kumštýře je, aby byl ctěn jak odborníky, tak publikem. To se podařilo Haně Hegerové, Magdaleně Kožené či Jaromíru Nohavicovi a daří se to královéhradeckému chlapeckému sboru Boni pueri, jemuž aplaudují Spojené státy, Evropa či Japonsko.

Nedávno Bonifantes, nejstarší oddělení královéhradecké Školy chlapeckého sborového zpěvu, a tenorová a basová sekce hlavního sboru Boni pueri okouzlili porotu i publikum 42. Montreux Choral Festivalu ve Švýcarsku.

Chlapci přivezli jak druhou cenu v absolutním pořadí napříč kategoriemi Excellent avec félicitations du Jury, tak i cenu diváků Prix du Public. Tu získali jako jediní.

Sbormistr: Konkurence byla silná

"Byl jsem velmi překvapen skvělou úrovní většiny zúčastněných sborů. Naprosto nadšen jsem byl výkonem především ženského sboru profesora Georgi Dimitrova z Bulharska a dívčího sboru Trondhjems Kvinnelige Studentersangforenning z Norska, které by svou kvalitou a precizní interpretací velmi náročných skladeb těžko hledaly konkurenci nejen u nás, ale i ve světě, a které se bezesporu řadí mezi světovou špičku ve sborovém umění. O to víc mě potěšilo vysoké ocenění poroty, ale především hlavní cena publika, kterou si naši starší chlapci z mužské složky tenorů a basů ze Švýcarska přivážejí. Během svého dvacetiminutového soutěžního vystoupení nejen že zaujali perfektním provedením všech skladeb, ale také ukázali, že dokáží zpívat srdcem. A to je pro Boni pueri vždy jeden z hlavních cílů, to, čím jsme a chceme být výjimeční," říká sbormistr Jakub Martinec.

Ten však byl ve Švýcarsku jen jako posluchač a pozorovatel. Zpěváky totiž řídila kanadská sbormistryně a hlasová poradkyně Jennifer Beynonová. V porotě kromě proslulého Dimitrova usedli také Francouz Rachid Safir, zakladatel souboru Ensemble Les Jeunes Solistes, Ital Francesco Luisi, profesor na parmské univerzitě, či skladatel a umělecký vedoucí Petrohradského rozhlasového sboru Stanislav Gribkov. Konkurence přijela z Izraele, Maďarska, Bulharska, Polska, Švédska, Norska, Francie, Itálie či USA.

Zpěváci: Sen se stal skutečností

A jak viděli soutěž samotní zpěváci?"Jako Bonifantes a mužská složka tenorů a basů s údivem zjišťujeme, že přeskakujeme vynikající smíšený sbor z Lausanne, za sebou necháváme i úchvatné bulharské atamanky, míjíme i třicet italských profesionálů - mužský sbor Coro La Rupe, obhájce vítězství z minulého ročníku. Držíme se i před vikingskými mladíky, kteří vsadili na náročný repertoár, přeskakujeme i jejich norské sousedky, které ve folklorních krojích mámily posluchače tklivými skandinávskými motivy. Na stolku zůstávají poslední dva poháry, jeden z nich patří nám, získáváme fantastické druhé místo v celkovém pořadí všech sborů a nestačíme jen na vokální soubor devíti švýcarských profesionálů, kteří získávají i ocenění za nejlépe provedenou skladbu a repertoárové složení. Možná nejcennější trofej však přichází na řadu až jako poslední -cena diváků. Vzdálený sen je ve dvou vteřinách skutečnost, sbormistryně Jennifer Beynon se vztyčenou hlavou a rozjařeným úsměvem přichází na jeviště, přebírá z rukou ředitele festivalu cenu obecenstva, v jehož očích jsme předvedli vůbec nejlepší a nejsympatičtější výkon," uvádějí zpěváci na internetových stránkách www.bonipueri.cz/svycarsko2006/. Sbory se ve Švýcarsku představily s repertoárem, který nedávno uvedly i v hradecké hudební síni. K němu patří gregoriánská Ave Maria, Purcellův Sound the Trumpet, židovské písně, Hovlandovo Laudate Dominum i moderní díla Tshotsholoza Henryho Lecka, Dulaman Michaela McGlynna či skotský tradicionál Loch Lomond.

Petr Mareček - MF DNES (25. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout