> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Petrov ozdobí Boni pueri a Stivín

Nejprestižnější tuzemský chlapecký sbor Boni pueri vystoupí hned dva dny po sobě v brněnské katedrále.
Rozsáhlé polyfonie nabídne soubor dnes a zítra na úvod Velikonočního festivalu duchovní hudby, který sám je ojedinělým hudebním podnikem.

Brno - Velikonoční svátky bude v Brně letos už popatnácté provázet klasická hudba. V katedrále svatých Petra a Pavla včera na Květnou neděli začal Verdiho a Schubertovou verzí Stabat mater Velikonoční festival duchovní hudby. „Je to ojedinělý festival a první svého druhu v republice,“ připomněl intendant šestidenní přehlídky Miroslav Stehlík.

Mozart zaplní hned dva večery

Také letos festival duchovní hudby vymezily na Petrově dva týdny mezi Květnou a Bílou nedělí, která letos připadne na 23. dubna. „Závěrečný koncert se dvěma Mozartovými skladbami Regina coeli a Missa solemnis je už stejně jako předposlední večer zcela vyprodaný. Budeme však všechny zbylé zájemce pouštět do katedrály i na stání,“ sdělil včera Stehlík. Největší brněnský kostel má festivalovou kapacitu šest set šedesát míst.

Ještě dnešní a zítřejší koncert, na kterých zpívají Boni pueri, jsou v souladu s duchem velikonočních bohoslužeb laděny pašijově. „Dnes zazpívá čtyřicet chlapců, zítra při Matoušových pašijích Johana Sebastiana Bacha jich bude dvakrát tolik,“ řekl Stehlík. Jednotná cena vstupenky činí 150 korun, pořadatelé poskytují speciální slevy studentům a důchodcům.

Zbylé tři koncerty ve druhé půli festivalu jsou již laděny radostně. „Všechny však mají ucelený stylový ráz. Dnešní večer patří Janu Dismasu Zelenkovi, nejvýznamnějšímu českému představiteli vrcholného baroka, čtvrtý pak ještě starší anglické, italské a středoevropské hudbě renesanční,“ uvedl dramaturg Jiří Beneš.
Jeho kolega a sbormistr Petr Fiala dodává, že festival se letos nemohl vyhnout významnému mozartovskému výročí. Duchovní skladby geniálního Mozarta zaplní celé dva pořady. „Kupříkladu devatenáctého dubna zazní Mozartovy skladby, které se často neuvádějí. Většina Mozartových skladeb na festivalu ještě nezazněla,“ dodal Fiala.

Stivín bude improvizovat

Dramaturgickou novinku letos představuje soudobá hudba, která zazní v improvizacích tvůrčích interpretů. Varhaník Jaroslav Tůma improvizováním dnes propojí jednotlivé díly Zelenkových Velkopátečních responsorií. „Flétnista Jiří Stivín bude improvizovat na vokální skladby renesančních mistrů,“ doplnil Beneš. Právě o Stivínovo vystoupení byl podle pořadatelů velký zájem.

Vedle domácího Českého filharmonického sboru Brno, který obstará hned tři večery, představuje největší hvězdy festivalu právě proslulý královéhradecký chlapecký sbor Boni pueri.

***

* Program festivalu Katedrála sv. Petra a Pavla začátky v 19. 30 hodin

Pondělí 10. dubna

Zelenka - Responsoria k Velkému pátku, Tůma - Interludium na téma J. D. Zelenky (improvizace).
Účinkují: sbor Boni pueri (sbormistři Pavel Horák, Jakub Martinec), Jaroslav Tůma - varhany

Úterý 11. dubna

J. S. Bach: Matoušovy pašije (výběr).
Účinkují: Čeští komorní sólisté, sbor Boni pueri (sbormistři Pavel Horák, Jakub Martinec), Eva Adamová - soprán, Pavla Zbořilová - alt, Marek Olbrzymek - tenor, dirigent Jakub Klecker

Středa 19. dubna

W. A. Mozart - Te Deum laudamus, Exsultate, jubilate, Ave verum, Benedictus sit Deus, Ergo interest a Laudate Dominum.
Účinkují: Komorní filharmonie Pardubice, Český filharmonický sbor Brno, Eva Daňhelová - soprán, Hana Škarková - soprán, dirigent a sbormistr Petr Fiala

Pátek 21. dubna

Händel, Tallis, Byrd, Bach, Gabrielli + Jiří Stivín - Improvizace na téma Händel, Gabrielli, Monteverdi a Bach.
Účinkují: Kühnův smíšený sbor, sbormistr Jan Rozehnal, Petr Wagner - viola da gamba, Michal Novák - violon bas, Jan Krejča -teorba, Josef Kšica - continuo, Jiří Stivín - flétny

Neděle 23. dubna

Mozart - Regina coeli pro sbor a orchestr B dur, Missa solemnis Dominicus-messe.
Účinkují: Filharmonie Brno, Český filharmonický sbor Brno, sbormistr Petr Fiala, Franziska Hirzel - soprán, Eva Garajová - mezzosoprán, Robert Remeselník - tenor, Aleš Šťáva - bas, dirigent Petr Altrichter

Luboš Mareček - MF DNES (10. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout