> Zahraniční turné

> Napsali o nás

> Fotografie

> Diskografie

> Zvukové ukázky

> Video ukázky

Vlastní vyhledávání

NAPSALI O NÁS

zpět na přehled článků  

Svěcený a jeho svátky hudby

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený bude potřetí nejen průvodcem, ale i hlavním protagonistou a dramaturgem šestidenního festivalu Smiřické svátky hudby, který se koná v tamní zámecké kapli Zjevení Páně.

Smiřice - Přehlídka začíná příští týden ve středu a uzavře se, jak je od počátku zvykem, na Velikonoční pondělí. „Už by se pomalu mohlo hovořit o vznikající tradici. Oproti loňsku jsme program rozšířili z pěti dnů na šest," uvedl o třetím ročníku slavností smiřický starosta Luboš Tuzar.

Prodloužení festivalu o jeden den znamená, že posluchači v letošní nabídce dostanou navíc jeden večerní a jeden odpolední koncert. Na něm se představí laureáti dětských hudebních soutěží. „Chceme z festivalu vytvořit významnou akci celorepublikového významu, a proto se sluší, aby dostali prostor i mladí muzikanti," řekl Tuzar.

Festival připomene mozartovské výročí

Za festivalem stojí osobnost královéhradeckého rodáka Jaroslava Svěceného, který jako mladík Smiřice často navštěvoval. „Smiřickými svátky hudby jsem chtěl vzdát hold svému rodnému kraji a po třech letech mohu říct, že slib vytvořit tu špičkovou kulturní událost se daří plnit," řekl Svěcený.

Svěcenému se do smiřické kaple, která je považována za jeden z největších barokních skvostů na sever od Alp, letos opět podařilo pozvat plejádu našich špičkových interpretů. Už zahajovací koncert bude lahůdkou pro vyznavače komorní hudby. Představí se na něm violistka Věra Binarová, známá z účinkování s Talichovým komorním orchestrem i s řadou symfonických těles.

Binarovou a Svěceného doprovodí komorní orchestr Virtuosi Pragenses. „Úvodní koncert festivalu je věnován letošnímu 250. výročí narozeníWolfganga Amadea Mozarta, jiný tematický večerní program bude vázán na Velikonoce. Pochopitelně v něm zazní velikonoční hudba," informoval Tuzar. Návštěvníci festivalových koncertů se mohou těšit na setkání se slavnou operní divou Gabrielou Beňačkovou, jejíž recitál doprovodí Svěceného housle a kytara Lubomíra Brabce. Pozvání do Smiřic přijal také violoncellista Jiří Bárta, který si v kapli zahraje se Svěceným a klavíristkou Marií Synkovou.

Prestižní akce zvýší zájem o unikátní památku

A ještě jednou zazní na letošních Smiřických svátcích hudby mozartovský repertoár. S dechovým Triem Amadeus vystoupí sopranistka Martina Kociánová, která se s triem speciálně věnuje úpravám Mozartových písní a árií. I toto vystoupení bude doprovázet Svěceného nástroj a průvodní slovo.

Za dva minulé ročníky si Smiřické svátky hudby našly okruh návštěvníků, který zdaleka přesahuje hradecký region. „První ročník festivalu navštívilo celkem 956 posluchačů. Loni jich už bylo 1044 a čtyři z pěti koncertů byly zcela vyprodány," uvedl Tuzar, který doufá, že prestižní hudební akce upoutá větší pozornost veřejnosti ke kapli Zjevení Páně. „Kaple byla kvůli třicet let trvající rekonstrukci uzavřena a chtěli bychom, aby se stala vyhledávanou památkou Královéhradeckého kraje," řekl starosta Smiřic.

V kapli, která se pyšní skvělou akustikou, vniklo už několik koncertních nahrávek. Svěcený si kapli vybral pro natočení CD Slavné české housle - Smiřické svátky hudby, na němž interpretuje skladby italského barokního skladatele Giuseppe Tartiniho, a hradecký chlapecký pěvecký sbor Boni pueri využil prostředí kaple k natáčení vánočního DVD. Při minulých ročnících Smiřických svátků hudby se představili Marta Kubišová či skupina Jablkoň. Bližší informace o letošním programu festivalu jsou na internetových stránkách www.festival.smirice.cz.

Jan Hrudka - MF DNES (5. 4. 2006)

zpět na přehled článků  

 

Copyright © Český chlapecký sbor BONI PUERI 1998-2008
Publikování nebo šíření obsahu těchto internetových stránek je dovoleno pouze v souvislosti s propagací Českého chlapeckého sboru Boni pueri. Provozovatel stránek zaručuje svým návštěvníkům ochranu jejich osobních údajů. Provozovatel nesbírá žádné osobní údaje, které mu návštěvníci sami dobrovolně neposkytnou.

Předchozí
šipka doleva
Další
šipka doprava
Zavřít Přesunout